Kako svesti stres i brigu na minimum prilikom organizovanja dječijeg rođendana

13.07.2021. 21:08
0
IZVOR: Katera

Organizovanje dječijeg rođendana može biti izuzetno stresno za roditelje iz više od jednog razloga. Pritisak koji sami sebi stvaramo u želji da priredimo jedinstveno iskustvo našem mališanu nerijetko sasvim iscrpljuje, dok sa druge strane misao o mnogo razigrane djece na jednom mjestu uglavnom biva dodatni izvor briga. Ne biste li zaista uživali u proslavi ovog posebnog datuma i samim time priredili svojoj omiljenoj osobi još ljepši divan dan, u tekstu koji slijedi ćemo vam dati nekoliko korisnih savjeta u vezi sa organizovanjem dječijeg rođendana.

Načinite plan

Ukoliko na vrijeme počnete da planirate zabavu za vašeg mališana, imaćete dovoljno vremena da se pobrinete za sve detalje i budete zaista kreativni. Dječije zabave po svojoj prirodi postavljaju pred vas malo više zahtjeva, nego što je to slučaj sa običnim zabavama. Važno je da prostor u kojem se slavi bude bezbjedan za razdraganu i energičnu djecu, te i da sadržaji budu raznoliki. Ne biste li naposlijetku uspjeli da sprovedete u djelo sve svoje zamisli, važno je da prije obavljanja prvih zadataka vezanih za organizaciju načinite plan kojim ćete se voditi. Ovaj korak ne oduzima previše vremena, a biće vam od velike pomoći.

Poručite hranu

Na dječijim zabavama posluženje bi trebalo da bude prilagođeno zvanicama, odnosno da hrana bude vizuelno privlačna i ukusna, a da pri tome bude jednostavna. Prije no što se prihvatite rješavanja ovog zadatka, raspitajte se o eventualnim alergijama pojedinih drugara vašeg djeteta na neke od namirnica. Svežina i kvalitet namirnica su u svakom slučaju važni faktori za dobro jelo, a naročito je važno o tome voditi računa kada hranu nudite djeci. Priprema hrane oduzima mnogo vremena, a pri tome se svaka domaćica brine da li će uspješno izvesti recept i prezentovati hranu koju pripremi. Iz ovih razloga je sjajna ideja da poručite ketering za dječije rođendane i budete sigurni da će hrana koju poslužite djeci biti jednako ukusna i zdrava, a takođe i prilagođena eventualnim posebnim zahtjevima.

Svježi sokovi

Djeca vole sokove i da se mališani pitaju ne bi bilo mnogo dileme u vezi sa sokovima koji će biti ponuđeni na zabavi. S druge strane, kada organizujete dječiji rođendan želite da odgovorite i na zahtjeve i kriterijume svih roditelja, što može biti izazov i samim time izvor stresa. Ukoliko se odlučite za svježe cjeđene sokove, uz malo dodatnog truda ćete postići rješenje na koje će svi roditelji gledati blagonaklono, a ako ih poslužite u čašama ukrašenim komadima voća i šarenim slamčicama, djeca će im se jednako radovati. Zaigrani mališani će se rado prihvatati zdravih napitaka koje im služite i bićete sigurni da je zabava koju ste pripremili u tom smislu zaista pun pogodak.

Oslonite se na dječiju maštu

Kada osmišljavate načine na koje ćete animirati djecu na zabavi, nemojte se previše opterećivati time da im sve igre pružite na tacni. Djeca imaju razvijeniju maštu od nas odraslih i mogu vas iznenaditi svojim idejama ukoliko im date malo prostora. Vi možete postaviti pinjatu ili karaoke, te zabavne dodatke za šarene fotografije i boje za lice, ali ne morate dirigovati njihovim igrama ne bi li se oni zapravo zaigrali. Nadzirite zabavu onoliko koliko uzrast djece zahtjeva i predstavite im sve mogućnosti, a ubrzo će se mališani sami odlučiti za ono što im najviše okupira pažnju i zabava, u pravom smislu te riječi, će početi da teče spontano.

Dekorišite sa slavljenikom

Kada je dekoracija u pitanju, mnogi roditelji se, u želji da postignu savršenu atmosferu za proslavu rođenja svog djeteta, trude da isprate određenu temu do najsitnijih detalja i učine da cio prostor bude gotovo profesionalno ukrašen. Mnogo više lijepih momenata ćete svom djetetu pružiti ukoliko ga uključite u dekorisanje prostora za proslavu. Čak i ako ne bude sve izgledalo onako kako ste zamislili, sjetite se da je ovo prije svega njegov dan i važno je da se vašem djetetu dopada. Ukoliko mu budete prepustili dio posla prilikom dekorisanja, čitava proslava će biti podignuta na jedan lični nivo, dijete će biti ponosno na svoj doprinos, vi ćete se osloboditi dijela pritiska, a zajedno ćete početi da se zabavljate i prije same zabave.

Rođendan vašeg djeteta je nesumnjivo jedan izuzetno lijep i važan povod za slavlje i prirodno je da se trudite da to slavlje bude što uspješnije. S druge strane, pokušajte na to da gledate iz perspektive djeteta, koje želi udobnost, slobodu da se igra i mašta, kao i nasmijane opuštene roditelje. Pokušajte da se oslobodite stresa i presretnete brige na pola puta, pa postupnim planiranjem i takoreći delegiranjem pojedinih zaduženja, zatim i nekim jednostavnijim, a opet novim idejama organizujte rođendan svog mališana kojeg će se on dugo rado sjećati.

Autor: Ljiljana Bugarin

Komentari 0
Povezane vijesti
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine
Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    17h 54m
    0
  • Krađa u Palama
    16h 12m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    12h 39m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    15h 27m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    8h 48m
    0