Како свести стрес и бригу на минимум приликом организовања дjечијег рођендана

13.07.2021. 21:08
0
ИЗВОР: Катера

Организовање дјечијег рођендана може бити изузетно стресно за родитеље из више од једног разлога. Притисак који сами себи стварамо у жељи да приредимо јединствено искуство нашем малишану неријетко сасвим исцрпљује, док са друге стране мисао о много разигране дјеце на једном мјесту углавном бива додатни извор брига. Не бисте ли заиста уживали у прослави овог посебног датума и самим тиме приредили својој омиљеној особи још љепши диван дан, у тексту који слиједи ћемо вам дати неколико корисних савјета у вези са организовањем дјечијег рођендана.

Начините план

Уколико на вријеме почнете да планирате забаву за вашег малишана, имаћете довољно времена да се побринете за све детаље и будете заиста креативни. Дјечије забаве по својој природи постављају пред вас мало више захтјева, него што је то случај са обичним забавама. Важно је да простор у којем се слави буде безбједан за раздрагану и енергичну дјецу, те и да садржаји буду разнолики. Не бисте ли напослијетку успјели да спроведете у дјело све своје замисли, важно је да прије обављања првих задатака везаних за организацију начините план којим ћете се водити. Овај корак не одузима превише времена, а биће вам од велике помоћи.

Поручите храну

На дјечијим забавама послужење би требало да буде прилагођено званицама, односно да храна буде визуелно привлачна и укусна, а да при томе буде једноставна. Прије но што се прихватите рјешавања овог задатка, распитајте се о евентуалним алергијама појединих другара вашег дјетета на неке од намирница. Свежина и квалитет намирница су у сваком случају важни фактори за добро јело, а нарочито је важно о томе водити рачуна када храну нудите дјеци. Припрема хране одузима много времена, а при томе се свака домаћица брине да ли ће успјешно извести рецепт и презентовати храну коју припреми. Из ових разлога је сјајна идеја да поручите кетеринг за дјечије рођендане и будете сигурни да ће храна коју послужите дјеци бити једнако укусна и здрава, а такође и прилагођена евентуалним посебним захтјевима.

Свјежи сокови

Дјеца воле сокове и да се малишани питају не би било много дилеме у вези са соковима који ће бити понуђени на забави. С друге стране, када организујете дјечији рођендан желите да одговорите и на захтјеве и критеријуме свих родитеља, што може бити изазов и самим тиме извор стреса. Уколико се одлучите за свјеже цјеђене сокове, уз мало додатног труда ћете постићи рјешење на које ће сви родитељи гледати благонаклоно, а ако их послужите у чашама украшеним комадима воћа и шареним сламчицама, дјеца ће им се једнако радовати. Заиграни малишани ће се радо прихватати здравих напитака које им служите и бићете сигурни да је забава коју сте припремили у том смислу заиста пун погодак.

Ослоните се на дјечију машту

Када осмишљавате начине на које ћете анимирати дјецу на забави, немојте се превише оптерећивати тиме да им све игре пружите на тацни. Дјеца имају развијенију машту од нас одраслих и могу вас изненадити својим идејама уколико им дате мало простора. Ви можете поставити пињату или караоке, те забавне додатке за шарене фотографије и боје за лице, али не морате дириговати њиховим играма не би ли се они заправо заиграли. Надзирите забаву онолико колико узраст дјеце захтјева и представите им све могућности, а убрзо ће се малишани сами одлучити за оно што им највише окупира пажњу и забава, у правом смислу те ријечи, ће почети да тече спонтано.

Декоришите са слављеником

Када је декорација у питању, многи родитељи се, у жељи да постигну савршену атмосферу за прославу рођења свог дјетета, труде да испрате одређену тему до најситнијих детаља и учине да цио простор буде готово професионално украшен. Много више лијепих момената ћете свом дјетету пружити уколико га укључите у декорисање простора за прославу. Чак и ако не буде све изгледало онако како сте замислили, сјетите се да је ово прије свега његов дан и важно је да се вашем дјетету допада. Уколико му будете препустили дио посла приликом декорисања, читава прослава ће бити подигнута на један лични ниво, дијете ће бити поносно на свој допринос, ви ћете се ослободити дијела притиска, а заједно ћете почети да се забављате и прије саме забаве.

Рођендан вашег дјетета је несумњиво један изузетно лијеп и важан повод за славље и природно је да се трудите да то славље буде што успјешније. С друге стране, покушајте на то да гледате из перспективе дјетета, које жели удобност, слободу да се игра и машта, као и насмијане опуштене родитеље. Покушајте да се ослободите стреса и пресретнете бриге на пола пута, па поступним планирањем и такорећи делегирањем појединих задужења, затим и неким једноставнијим, а опет новим идејама организујте рођендан свог малишана којег ће се он дуго радо сјећати.

Аутор: Љиљана Бугарин

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 32m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    2h 56m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    23h 49m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    17h 40m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    2h 50m
    0