Kakve bi posljedice imao veći minimalac

29.11.2023. 09:21
1
IZVOR: glassrpske.com

Za predloženo povećanje najniže plate u Republici Srpskoj od 1.050 maraka trgovcima i logističarima biće potrebna dodatna 393 miliona maraka, a novac za te namjene obezbijediće povećanjem cijena pojedine robe od čak 20 odsto.

Pokazala je to analiza predstavnika tri sektora, odnosno trgovine na veliko, logistike i skladištenja, te trgovine na malo. U istom dokumentu stoji da je u pomenuta tri sektora zaposleno više od petine svih zaposlenih u Srpskoj, odnosno tačnije 57.081 radnik.

- Trošak plata zaposlenih je najveći trošak ova tri sektora i čini 53 odsto svih troškova koji se odnose na snabdijevanje robom široke potrošnje. Za predloženo povećanje minimalca u 2024. godini moraćemo obezbijediti dodatna 393 miliona KM, od čega 240 miliona za plate, a preostalih 153 miliona maraka za poreze i doprinose - navedeno je u analizi u koju je “Glas” imao uvid.

Naglašavaju da će finansiranje pomenutog iznosa za plate zahtijevati povećanje cijena robe široke potrošnje u prosjeku od 10,2 odsto i to već od januara 2024. godine.

- S obzirom na to da veliki dio osnovnih životnih namirnica podliježe ograničenoj marži, artikli koji nisu ograničeni maržom imaće rast cijena i veći od 20 odsto, a sve kako bi dostigli potreban iznos za plate - stoji u analizi.

Naglašavaju i da će rast cijena izazvan značajnim povećanjem minimalne plate imati negativne posljedice na konkurentnost trgovine Srpske u regionu.

- Sve države regiona u protekle tri godine su zbog značajnog povećanja cijena postepeno podizale i minimalnu platu, tako da nije bilo značajnih efekata na trendove potrošnje. Inflacija robe široke potrošnje značajno je usporila, jer su cijene u novembru za svega 1,4 odsto više u odnosu na početak 2023. Dakle, RS će biti izuzetak u regionu da nakon zaustavljanja inflacije radikalno povećava troškove rada - navedeno je u analizi.

Sve će, naglašavaju, dovesti do toga da cijene u trgovinama u RS budu značajno više nego u Srbiji, a približno jednake onima u Hrvatskoj.

- Gradovi koji se nalaze na granici sa Hrvatskom, kao što su Novi Grad, Kostajnica, Dubica, Gradiška, Brod, Trebinje, u nekim slučajevima i više od polovine prihoda ostvaruju upravo od kupaca koji dolaze iz Hrvatske. Ovi prihodi će nestati nakon izjednačavanja cijena u Srpskoj i Hrvatskoj - poručuju trgovci.

Takođe, smatraju da će gradovi koji se nalaze blizu granice sa Srbijom, kao što su Bijeljina, Karakaj, Zvornik, Bratunac i Višegrad izgubiti veliki dio prihoda od trgovine zbog nabavke robe iz Srbije koja će biti povoljnija nego s druge strane Drine.

- Teško je procijeniti efekat nestanka ovih prihoda na broj radnih mjesta u sektoru trgovine koji će biti ugašeni, a oni će se mjeriti desetinama hiljada. Ovo ne uključuje posljedice pada kupovne moći unutar RS izazvane efektima povećanja troškova rada na proizvodne sektore privrede, koji očekuje još značajan pad broja zaposlenih - poručili su trgovci.

Zbog svega, Udruženje trgovaca RS preporučuje da se ne ide u realizaciju prijedloga za podizanje minimalne plate.

- Radikalno podizanje minimalne plate u ovom momentu nema jasno ekonomsko opravdanje i ne ostavlja utisak da je dio promišljene dugoročne strategije razvoja ekonomije Republike Srpske - zaključili su u udruženju.

Nacionalni dohodak

Iz Udruženja trgovaca RS poručili su da u potpunosti podržavaju rast plata u RS jer se tako povećava blagostanje zajednice, ali da rast minimalca mora biti zasnovan na rastu ekonomske produktivnosti.

- RS trenutno ima najmanji bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika u cijeloj Evropi, iza FBiH i država poput Albanije, Srbije i Makedonije. Krajnje je nerealno zamišljati da se to može promijeniti preko noći, jednom odlukom o visokim platama - poručili su iz Udruženja trgovaca.

Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Zagor te nej 29.11.2023. 13:47
  Ispade sad da svi u RS-u rade za minimalac, pa kako onda imamo prosjecnu platu od 1200 i nesto maraka. Pa se onda pitam ima li iko u drzavi vecu platu od minimalca? A realno gledano taj minimalac bi bio samo legalizovan jer skoro svi dobijaju neki iznos u kovertama. I sav rast za poslodavca bi bilo oporezivanje tih 350 km, tako da ova prica ne pije vode....
Povezane vijesti
U Srpskoj rođena 21 beba U Srpskoj rođena 21 beba
Bez dogovora o nižoj cijeni hljeba Bez dogovora o nižoj cijeni hljeba
Banke u Srpskoj prošle godine ostvarile profit od 189 miliona KM Banke u Srpskoj prošle godine ostvarile profit od 189 miliona KM
Najčitanije
 • Pjesma o djevojčici Veli - cvijećem dočekala crnogorsku vojsku i zbog toga ubijena (FOTO)
  2h 17m
  1
 • Neustrašivi mašinovođa Vojin Nikitović
  11h 0m
  0
 • Katić najavio mogućnost osnivanja Doma zdravlja u Istočnoj Ilidži?
  8h 39m
  3
 • Hapšenje zbog spida u Istočnoj Ilidži
  9h 50m
  0
 • Policijska akcija u Sarajevu: Pretresi i hapšenja zbog droge, pronađeno oružje i municija
  7h 5m
  1