Kinezi predstavili vozilo koje putnike štiti od korona virusa

08.11.2021. 22:42
0
IZVOR: autobild.rs

Kineska auto kompanija Geely, koja u svom vlasništvu ima marke Volvo i Lotus, obavezala se da će u narednom periodu utrošiti preko 53 miliona dolara na zaštitu od širenja korona virusa.

U tu svrhu predstavljeno je i prvo vozilo, Geely Icon, koje će biti opremljeno najnaprednijim sistemom za filtriranje vazduha u kabini i zaštiti od virusa i bakterija.

U pitanju je novi inteligentni sistem za prečišćavanje vazduha unutar kabine vozila koji posjeduje sertifikat N95. Ovaj sistem će raditi zajedno sa klima-uređajem u vozilu Geely Icon.

Po standardima N95 ovaj sistem trebalo bi da blokira oko 95 procenata veoma malih čestica da dospiju u kabinu, čak i do veličine od 0,3 mikrona.

Nažalost, čestice korona virusa umiju da budu čak i manje, što znači da stepen sigurnosti neće iznositi čitavih 100 procenata.

Slika

Model Geely Icon premijerno je prikazan u formi koncepta na sajmu automobila u Pekingu 2018. godine, a u ponudi će biti benzinska i hibridna varijanta.

Ovaj model odlikuju i tehnološki vrlo napredni sistemi za asistenciju u vožnji, a moguće je i autonomno upravljanje unutar trake.

Geely Icon je opremljen sa pet HD kamera i 12 ultrazvučnih radara, koji omogućavaju prepoznavanje pješaka, automatsko parkiranje i kočenje u slučaju nužde. 

Podsjetimo, u Kini je za sada registrovano najviše oboljelih pacijenata od korona virusa, ali je njihov broj u opadanju posljednjih nedjelja, dok se, nasuprot tome, bilježi sve veći broj slučajeva na evropskom kontinentu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Tonu gradovi u Kini Tonu gradovi u Kini
Šta smo sve uvezli iz Kine: Za patike i igračke 50 miliona maraka! Šta smo sve uvezli iz Kine: Za patike i igračke 50 miliona maraka!
E-cigarete stižu iz Kine i Malezije E-cigarete stižu iz Kine i Malezije
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    17h 13m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    16h 8m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    10h 56m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    12h 2m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    20h 30m
    0