Klimatske promjene-ozbiljna bezbjednosna prijetnja

23.02.2021. 17:28
0
IZVOR: SRNA

Klimatske promjene predstavljaju ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju, izjavio je premijer Velike Britanije Boris Džonson, koji predsjedava sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Današnji sastanak prvi je koji je održan uz predsjedavanje britanskog premijera još od 1992. godine. Velika Britanija predsjedava Savjetu ovog mjeseca, a organizovaće samit o klimi u novembru.

Džonson je tokom virtuelnog sastanka upozorio da bi neuspjeh u suočavanju sa klimatskim promjenama mogao dovesti do pogoršanja sukoba, raseljavanja i nedostatka bezbjednosti.

-Savjet bezbjednosti UN ima zadatak da se suoči sa najozbiljnijim prijetnjama globalnom miru i bezbjednosti, a klimatske promjene predstavljaju upravo to-, istakao je Džonson prije sastanka.

On je naveo da zagrijavanje planete unosi nesigurnost, kao što to čine i ekstremni vremenski uslovi i glad, javio je Bi-Bi-Si.

Britanski premijer naglasio je da bi smanjenje emisija ugljenika i pomoć siromašnijim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena pomoglo zaštiti globalnog napretka i bezbjednosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rusija ne odustaje od sjednice Savjeta bezbjednosti o NATO agresiji na SRJ Rusija ne odustaje od sjednice Savjeta bezbjednosti o NATO agresiji na SRJ
Savjet bezbjednosti UN odbio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju Savjet bezbjednosti UN odbio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju
Savjet bezbjednosti zasjeda povodom godišnjice agresije NATO-a na SRJ Savjet bezbjednosti zasjeda povodom godišnjice agresije NATO-a na SRJ
Najčitanije
  • U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
    23h 48m
    12
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    18h 32m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    17h 45m
    0
  • Aprilska penzija 30. aprila
    19h 53m
    3
  • Nikola Golijanin osvojio Otvoreno prvenstvo u tenisu
    22h 6m
    1