Ko želi da vidi leđa našim medicinarima?

11.10.2019. 08:54
0
IZVOR: Katera

Članovi Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske prisustvovali su 8. 10. 2019. u Banjaluci prezentaciji projekta zapošljavanja medicinskih sestara i tehničara iz Repulike Srpske u domovima za brigu o starim licima.

Poslodavci iz Njemačke, udruženi sa privatnom medicinskom školom iz naše zemlje te školom stranih jezika,  našim kvalifikovanim kolegama  obezbjeđuju učenje njemačkog jezika i stručnu pripremu za polaganje stručnog ispita za samostalni rad u Njemačkoj.

Svi troškovi idu na teret poslodavca, a medicinari koji se odluče potpisati ugovor sa njima, dužni su da dvije godine rade za istog poslodavca .

Predsjednik Glavnog odbora Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, Goran Motika, rekao je povodom ovoga događaja, da je ovo pogubno po naše zdravstvo, da više ne postoji barijera koja bi zaustavila odlazak kolega, jedino stoprocentno povećanje plata i  potpuno zakonsko uređenje ove profesije mogu da zaustave budući egzodus radnika.

Takođe, naveo je da ga je sve ovo podsjetilo na trgovanje robljem, ove škole izgledaju kao sabirni centri s tim da su, umjesto lanaca, ljudi vezani ugovorima, koji imaju kaznene klauzule ukoliko se neko odluči na promjenu poslodavca prije  kraja potpisanog ugovora.

Motika dalje ističe da postoje indicije da određeni direktori plasiraju informacije u vezi smanjenja koeficijenata medicinskim sestrama i tehničarima da bi mogli ispoštovati sramno povećanje koje je potpisao Milenko Granulić što samo još više hrabri sestre i tehničare da okrenu svoja leđa, prihvate možda i nepovoljnije ugovore i što prije napuste našu zemlju.

Navodi da će Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara će burno reagovati na svaku ovakvu odluku.

Slika

Zoran Mikerević, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske u JZU Dom zdravlja Banja Luka takođe komentariše problem odlaska kvalifikovanih medicinskih sestara i tehničara, ne samo u zemlje Zapadne Evrope nego i u privatne zdravstvene ustanove ili u Federaciju BiH.

-Kao i većina zdravstvenih ustanova u RS tako se i naš DZ Banja Luka susreće sa ovim velikim problemom čiji je osnovni motiv bolji materijalni status zaposlenih. Ovom prilikom želio bih da napomenem da je DZ Banja Luka druga ustanova po veličini u RS kada je u pitanju broj zaposlenih radnika, da ima deset organizovanih službi koje obezbjeđuju primarnu zdravstvenu zaštitu za više od 200.000 građana, a da u isto  vrijeme medicinske sestre i tehničari sa SSS u istim tim službama  imaju platu od oko 700 KM, što je sramotno – ističe Mikerević.

Slika

-Na kraju želim da poručim našim kolegama da podrže rad i borbu predstavnika Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS tako što će da nam se pridruže kroz članstvo u strukovnom sindikatu i to je najmanje što mogu u ovom momentu da učine za sve nas – dodaje Mikerević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Predstavnici Strukovnog sindikata medicinskih radnika i tehničara održali sastanak sa rukovodstvom UKC Srpske Predstavnici Strukovnog sindikata medicinskih radnika i tehničara održali sastanak sa ruko...
Lučić: Spriječiti odlazak ljekara iz Bolnice „Srbija“ Lučić: Spriječiti odlazak ljekara iz Bolnice „Srbija“
Odlazak zdravstvenih radnika iz Republike Srpske (VIDEO) Odlazak zdravstvenih radnika iz Republike Srpske (VIDEO)
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    11h 57m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    17h 12m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    6h 40m
    1
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    8h 40m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    14h 58m
    0