Ко жели да види леђа нашим медицинарима?

11.10.2019. 08:54
0
ИЗВОР: Катера

Чланови Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске присуствовали су 8. 10. 2019. у Бањалуци презентацији пројекта запошљавања медицинских сестара и техничара из Репулике Српске у домовима за бригу о старим лицима.

Послодавци из Њемачке, удружени са приватном медицинском школом из наше земље те школом страних језика,  нашим квалификованим колегама  обезбјеђују учење њемачког језика и стручну припрему за полагање стручног испита за самостални рад у Њемачкој.

Сви трошкови иду на терет послодавца, а медицинари који се одлуче потписати уговор са њима, дужни су да двије године раде за истог послодавца .

Предсједник Главног одбора Струковног синдиката медицинских сестара и техничара РС, Горан Мотика, рекао је поводом овога догађаја, да је ово погубно по наше здравство, да више не постоји баријера која би зауставила одлазак колега, једино стопроцентно повећање плата и  потпуно законско уређење ове професије могу да зауставе будући егзодус радника.

Такође, навео је да га је све ово подсјетило на трговање робљем, ове школе изгледају као сабирни центри с тим да су, умјесто ланаца, људи везани уговорима, који имају казнене клаузуле уколико се неко одлучи на промјену послодавца прије  краја потписаног уговора.

Мотика даље истиче да постоје индиције да одређени директори пласирају информације у вези смањења коефицијената медицинским сестрама и техничарима да би могли испоштовати срамно повећање које је потписао Миленко Гранулић што само још више храбри сестре и техничаре да окрену своја леђа, прихвате можда и неповољније уговоре и што прије напусте нашу земљу.

Наводи да ће Струковни синдикат медицинских сестара и техничара ће бурно реаговати на сваку овакву одлуку.

Слика

Зоран Микеревић, предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске у ЈЗУ Дом здравља Бања Лука такође коментарише проблем одласка квалификованих медицинских сестара и техничара, не само у земље Западне Европе него и у приватне здравствене установе или у Федерацију БиХ.

-Као и већина здравствених установа у РС тако се и наш ДЗ Бања Лука сусреће са овим великим проблемом чији је основни мотив бољи материјални статус запослених. Овом приликом желио бих да напоменем да је ДЗ Бања Лука друга установа по величини у РС када је у питању број запослених радника, да има десет организованих служби које обезбјеђују примарну здравствену заштиту за више од 200.000 грађана, а да у исто  вријеме медицинске сестре и техничари са ССС у истим тим службама  имају плату од око 700 КМ, што је срамотно – истиче Микеревић.

Слика

-На крају желим да поручим нашим колегама да подрже рад и борбу представника Струковног синдиката медицинских сестара и техничара РС тако што ће да нам се придруже кроз чланство у струковном синдикату и то је најмање што могу у овом моменту да учине за све нас – додаје Микеревић.

Коментари 0
Повезане вијести
Представници Струковног синдиката медицинских радника и техничара одржали састанак са руководством УКЦ Српске Представници Струковног синдиката медицинских радника и техничара одржали састанак са руко...
Лучић: Спријечити одлазак љекара из Болнице „Србија“ Лучић: Спријечити одлазак љекара из Болнице „Србија“
Одлазак здравствених радника из Републике Српске (ВИДЕО) Одлазак здравствених радника из Републике Српске (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    8h 28m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    13h 43m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    3h 11m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    5h 11m
    2
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    11h 29m
    0