Kod Aranđelovca pronađena srednjovjekovna crkva veća od Gračanice (FOTO)

10.09.2020. 14:52
0
IZVOR: SRNA

U srcu Šumadije arheolozi su pronašli monumentalnu građevinu veću čak i od Gračanice, za koju se pretpostavlja da je srednjovjekovna crkva i da pripada Nemanjićima.

Arheolozi su pronašli ovu monumentalnu građevinu na nalazištu Dvorine, kod Aranđelovca, tragajući za ostacima kuće posljednjeg srpskog despota Pavla Bakića.

Na tom mjestu je pronađen tesanik sa ostacima freskoslikarstva, tako da je arheolozima bilo jasno da se tu nalazi crkva, prenosi "B92".

- Radi se o srednjovjekovnoj crkvi koja je dugačka 27, a široka 14 metara, ukrašena živopisom velikih majstora, što je čini jednom od najvećih u tom dobu, ali je nevjerovatno da za nju nema nikakav pisani trag - rekao je za lokalnu novinsku agenciju "RINA" kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu Vladan Milivojević.

Slika

Zadužbina ovakvih dimenzija, kaže on, mogla je biti samo vladarska, pa se zasad pretpostavlja da pripada Nemanjićima i da je sredinom 14. vijeka podigao car Dušan u doba najvećeg procvata svoje vladavine.

 Izgrađena je, naveo je Milivojević, u srpsko-vizantijskom stilu, ali njeno postojanje i dalje je obavijeno velom tajne, a na osnovu nekih pronađenih ostataka smatra se da je upravo u ovoj crkvi bilo sjedište Beogradske episkopije u 14. vijeku.

Prema njegovim riječima, crkva ima pripratu koja je zajedno zidana sa brodom koji je oslikan, dok priprata nije.

- Zato se pretpostavlja da se nešto u međuvremenu dogodilo, možda čak i smrt cara Dušana, koja bitno mijenja istoriju, ali i dalju budućnost ove crkve. Tokom istraživanja ovdje smo pronašli veliki broj fragmenata fresaka koje se sada nalaze u muzeju, a najbolji i najkrupniji komadi su konzervirani - kaže Milivojević.

On ocjenjuje da postoji mnogo nepoznanica koje će se otkriti budućim istraživanjima.

- Otkriveni su masivni nadgrobni spomenici koji svjedoče da je izuzetno bogato stanovništvo ovdje živjelo tokom srednjeg vijeka, a na nama je da otkrijemo ko je sve tada naseljavao ovo područje - dodao je Milivojević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    5h 28m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    23h 33m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    19h 42m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    23h 21m
    4
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    17h 49m
    0