Kod Viminacijuma pronađen brod iz antičkog perioda (VIDEO)

17.03.2020. 11:35
0
IZVOR: rs-lat.sputniknews.com

U blizini arheološkog nalazišta Viminacijum, na mjestu na kome se nekada Mlava ulivala u Dunav, otkriven je brod  dužine između  15 i 16 metara, vjerovatno iz antičkog perioda.

- Reč je o nalazu iz reda senzacionalnih, jedinstvenih i neverovatnih, bez preterivanja… Sam tip broda poseduje elemente koji se nisu bitno menjali tokom milenijuma, tako da nalaz nije moguće na taj način datovati - rekao je doktor Miomir Korać koji vodi istraživanja u Viminacijumu, prenosi „Biz lajf“.

Kod Viminacijuma je, inače, bila smještena rimska flota Classis Flaviae. Analize će pokazati da li je riječ o rimskom, vizantijskom ili srednjovjekovnom brodu, ili pak o brodu iz mnogo ranijeg praistorijskog perioda, ali je jasno da će ovo otkriće zauzeti posebno mjesto u već izuzetnoj ponudi Arheološkog parka Viminacijum, kao jedinstveno otkriće na našim prostorima, smatra on.

Sve je počelo kada je džinovski bager na površinskom kopu uglja Drmno tokom rada naišao na ostatke dasaka na već pomenutoj dubini. Bagerista je, imajući u vidu bogatu istoriju ovog područja, pravilno zaključio da se radi o ostacima iz minulih vremena i obavijestio arheološku ekipu uposlenu na istraživanjima antičkog Viminacijuma, koja je posjetila lokaciju pod svjetlostima reflektora, budući da se bližila ponoć.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšeni državljani Ukrajine pljačkali arheološko nalazište Uhapšeni državljani Ukrajine pljačkali arheološko nalazište
Episkop Fotije posjetio arheološke radove u manastiru Papraća Episkop Fotije posjetio arheološke radove u manastiru Papraća
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    19h 42m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    19h 24m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    20h 18m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    17h 13m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    16h 15m
    0