Episkop Fotije posjetio arheološke radove u manastiru Papraća

18.07.2022. 21:21
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko–tuzlanski Fotije posjetio je danas arheološke radove u manastiru Papraća gdje su u porti hrama otkriveni temelji konaka za čije postojanje se do sada nije znalo, a pronađeni su i ulomci starog živopisa.

Radi generalne obnove manastira Papraća provode se sistemska arheološka istraživanja kojima rukovodi muzejski savjetnik Aleksandar Jašarević, a druga faza radova podrazumijeva iskopavanja u maloj priprati i u porti hrama.

Arheološka istraživanja planirana su da se sprovode u više faza u zavisnosti od finansijskih sredstava i pratećih konzervatorsko-restauratorskih radova.

Sistemska arheološka istraživanja se izvode uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske u Banjaluci, a današnjoj posjeti prisustvovala je i Milijana Okilj, načelnik odjeljenja za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manastir Papraća u Papraći kod Šekovića Manastir Papraća u Papraći kod Šekovića
Kod manastira u Zvorniku pronađen novčić najokrutnijeg ruskog cara (FOTO) Kod manastira u Zvorniku pronađen novčić najokrutnijeg ruskog cara (FOTO)
Prva faza arheoloških istraživanja manastira Papraća: Otkrili nakit, alatke od kosti i novac kraljeva (FOTO) Prva faza arheoloških istraživanja manastira Papraća: Otkrili nakit, alatke od kosti i nova...
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    18h 22m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    16h 36m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    14h 26m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    6h 51m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    12h 24m
    0