Kon: Beograd prava epidemiološka bomba, apelujem na veću kontrolu sprovođenja mjera

25.07.2020. 11:56
0
IZVOR: RTS

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da je Beograd prava epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mjesta gdje koronavirus može naglo da počne da se prenosi.

- Apelujem na poštovanje mjera i na uključivanje svih inspekcijskih organa i svih onih koji treba da kontrolišu da li se mjere sprovode. Mi smo na visokom novou i stabilizovala se ta krivulja, hodamo po samoj ivici i to posebno u Beogradu - poručuje Kon.

Ukazao je da je "Beograd prava pravcata epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mjesta gdje može naglo virus da počne da se prenosi".

- Apelujem na poštovanje mjera i na uključivanje svih organa inspekcijskih, komunalne policije i svih onih koji treba da kontrolišu da li se mjere sprovode, da nema slučajno produženog boravka u lokalima, kafićima, što se vidi i što imam i dojava i prijava - poručio je Kon.

Objasnio je da kada kažu da je virus probio epidemiološke barijere, to ne znači da epidemiolozi ne rade svoj posao, već da i dalje prate kontakte i da pokušavaju da suzbiju širenje koliko je to moguće.

- Suština je da je virus u narodu i da se slobodno relativno prenosi i da je jako važno ovaj trenutak shvatiti, jer sada nemamo više policijski čas koji nam je razrješavao tu situaciju i sve ono što je propisano mora da se poštuje - rekao je Kon i dodao da je obavezeno nošenje maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom tamo gdje ne možete da omogućite rastojanje od 1,5 metra.

Na pitanje da li ima uvid i u to koliko se čeka na tedtiranje, da li i dalje ima redova ispred kovid ambulanti, Kon kaže da su imali dosta muka oko toga posljednjih nedjelja.

- Što se obima testiranja tiče, značajno je da se održi taj obim jer tako otkrivamo one koji nose virus i automatski sklanjaju se oni i izoluju da li kod kuće ili se hospitalizuju to zavisi od kliničke slike. Sa druge strane, vrlo se dobro zna da li su kontakti koji treba još da se štite - rekao je Kon.

Što se tiče redova, u Beogradu kaže da taj broj opada, ali jako sporo.

- To jeste za sada, opada taj broj, ali to ne ide onom brzinom kao što je bilo prvi put - dodao je Kon.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije
"Dani Srpske u Srbiji" večeras održani u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i u Vranju "Dani Srpske u Srbiji" večeras održani u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i u Vranju
Vozaču borbenog vozila Vojske Srbije određen pritvor: U nesreći poginulo pet osoba, među kojima i troje djece Vozaču borbenog vozila Vojske Srbije određen pritvor: U nesreći poginulo pet osoba, među k...
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    17h 3m
    0
  • Željko Pržulj - "Sami na svijetu" (odlomak)
    15h 11m
    0
  • Preminuo primarijus doktor Momir Janković
    12h 47m
    1
  • Milan Rakić, pjesnik, diplomata i tajni agent: Volio je dvije žene i oslobodio Kosovo
    15h 25m
    0
  • Duška Aleksić: "Polomljen mi je nos, suprug ima teške povrede glave i stomaka"
    14h 14m
    0