Kovačević: Maligni tumor pluća jedan od najčešćih maligniteta u svijetu

29.10.2021. 14:03
0
IZVOR: Katera/JZU Bolnica"Srbija" Istočno Sarajevo

Specijalista pneumoftiziologije - supspecijalista medicinske onkologije u Bolnici "Srbija" doktor Anita Kovačević ističe da je maligni tumor pluća jedan od najčešćih maligniteta u svijetu, zajedno sa tumorima dojke i debelog crijeva.

- Pušenje je glavni faktor za hronični opstruktivni bronhitis koji može biti preteča karcinomu pluća - istakla je dr Kovačević.

Prema njenim riječima, najčešći simptom plućnih tumora je kašalj koji obično duže traje i s obzirom na to da se najčešće javlja kod pušača, često mu se pridaje mnogo značaja.

- Pacijent se obično javi ljekaru tek kada vidi sukrvicu u ispljuvku. To je za njega prvo upozorenje da se nešto ozbiljnije dešava - naglasila je dr Kovačević.

Ona je napomenula da je nekada prvi simptom tumora pluća otežano gutanje ili znaci moždanog udara, što je u tom slučaju znak da se radi o uznapredovaloj i proširenoj bolesti. Pored ovih simptoma, može da se javi bol u grudima i ramenu, povišena tjelesna temperatura i otežano disanje.

Dr Kovačević naglašava da je radiografska dijagnostika koja podrazumijeva rendgen pluća, a kasnije i CT grudnog koša, izuzetno bitna kod sumnje na malignu bolest pluća. CT grudnog koša omogućava detaljan uvid u promjene u grudnom košu, kontakt tumora sa krvnim sudovima, zahvaćenost nervnih struktura i uvid u procjenu operabilnosti procesa.

- Pri svakoj sumnji na tumor pluća, pacijente hospitalizujemo radi bronhološke obrade. Bronhoskopija je invazivna metova gdje se ulazi u disajne puteve posebnim aparatom i uzima se biopsija radi patohistološke verifikacije. Pregled se odvija pod lokalnom anestezijom, analgosedacijom ili totalnom anestezijom u zavisnosti od opšteg stanja pacijenta. Tek kada bude gotov patohistološki nalaz sa svim karakteristikama tumora, može se pristupiti liječenju - istakla je dr Kovačević.

Dodaje da je jedan od načina liječenja hirurški tretman ukoliko se radi o operabilnom procesu. Pored ovoga danas postoje drugi vidovi liječenja, a to je sistematska hemoterapija, ciljana biološka terapija i imunoterapija. Za svaki tumor pluća postoje posebne karakteristike koje nas usmjeravaju na nastavak liječenja.

- Preventivne mjere zaštite od nastanka tumora pluća su prestanak pušenja, izbjegavanje aero-zagađenja i zadimljenih prostorija, saniranje bronhitisa i infekcija pluća bilo koje etiologije i pridržavanje redovne terapije pumpicama ukoliko je ljekar ordinirao - zaključuje dr Kovačević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od danas besplatni preventivni pregledi dojki u Bolnici "Srbija" Od danas besplatni preventivni pregledi dojki u Bolnici "Srbija"
Srednjoškolci obradovali mališane u Bolnici „Srbija“ - dječiji osmijeh nema cijenu Srednjoškolci obradovali mališane u Bolnici „Srbija“ - dječiji osmijeh nema cijenu
Preminuo primarijus doktor Momir Janković Preminuo primarijus doktor Momir Janković
Najčitanije
  • Crkva Uspenja Presvete Bogorodice na Palama (FOTO)
    19h 52m
    0
  • Radenko Ivanović stekao zvanje doktora medicinskih nauka
    15h 29m
    9
  • Potvrđena optužnica zbog fizičkog napada i povređivanja majke
    11h 31m
    1
  • Ranjena roda primjećena u Palama: Djevojke joj pomogle i nazvale je Nada
    8h 6m
    1
  • Milena Dravić - voljena filmska i pozorišna diva
    19h 52m
    0