KPZ "Kula": Smanjen broj osuđenih muškaraca, žensko odjeljenje popunjeno

27.10.2019. 10:41
0
IZVOR: SRNA

U Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ "Kula" Istočno Sarajevo posljednjih godina je smanjen broj muškaraca koji izdržavaju zatvorsku kaznu, dok je kapacitet ženskog zatvorskog odjeljenja u protekle tri godine popunjen blizu 100 odsto, kaže direktor ove ustanove Vukašin Crnjak.
Crnjak je izjavio Srni da je riječ o svim generacijama žena, ali da posebno zabrinjava sve veći broj u poodmakloj životnoj dobi, između 50 i 65 godina, sa kompleksnim zdravstvenim, psihološkim i psihijatrijskim problemima. 

-Prošle godine smo počeli da razmišljamo o izradi projekta za proširenje kapaciteta ženskog odjeljenja. Moramo biti spremni i za neke trendove koji možda, u ovom trenutku, ne izgledaju logični - naglašava Crnjak. 

On kaže da je, prema statistici, oko polovine žena koje izdržavaju zatvorsku kaznu osuđeno zbog ubistva, a ostale zbog krivičnih djela u oblasti saobraćaja, trgovine droge, utaje poreza ili drugih u oblasti privrednog kriminala. 

-Imamo i slučajeve čedomorstva - to su teška krivična djela obično učinjena u stanju smanjene uračunljivosti. Te zatvorenice tretiramo kao i sve druge uz određenu podršku psihologa i psihijatra - naveo je Crnjak. 

Prema njegovim riječima, tretman svih ostalih zatvorenica je sličan, a one imaju specifične zahtjeve i potrebe, posebno u vezi sa zdravstvenim tretmanom. 

Zbog toga je prije nekoliko godina izgrađeno savremeno odjeljenje ženskog zatvora, što je Evropska komisija ocijenila kao značajan korak u izvršenju krivičnih sankcija u BiH. 

Crnjak ističe da je ovo veoma specifična kazneno-popravna ustanova, u kojoj su 
u različita odjeljenja smještene različite kategorije osuđenih. 

Ustanova ima pritvorsku jedinicu, te posebna odjeljenja za izdržavanje kazne zatvora za muškarce i žene, odjeljenje za maloljetne osuđenike, kao i i vaspitno-popravni dom za maloljetnice. 

-Samim tim i organizacija i tretman moraju da budu različiti - kaže Crnjak i dodaje da tretman mora da se sastoji od niza različitih bezbjednosnih, penoloških, pedagoških, andragoških i drugih savremenih mjera, tehnika i metoda. 

On je objasnio da postoji set krivičnih djela za koja osuđena lica mogu doći u Istočno Sarajevo. 

-Mi uglavnom nemamo osuđenike na duge kazne i za teška krivična djela. Ima izuzetaka zato što KPZ u nadležnosti ima jedini ženski zatvor u Republici Srpskoj, pa sve kazne na koje budu osuđene ženska lica dolaze ovdje na izdržavanje - pojasnio je Crnjak. 

On je rekao da je u ovoj kazneno-popravnoj ustanovi sve manje maloljetnih lica na izdržavanju zatvorske kazne. 

-Trenutno se zbog ubistva na izdržavanju četvorogodišnje kazne nalazi jedno maloljetno lice. Pretpostavljam da se sudovi radije opredjeljuju da izriču mjere, a ne kazne kao najteži oblik sankcije. Mislim da se kazne zatvora ne izriču često zbog humanizacije odnosa prema maloljetnim licima, pa posljednjih godina imamo evidentno smanjenje maloljetnih osuđenika - kaže Crnjak. 

Za resocijalizaciju zatvorenih brine 20 zaposlenih svih profila, među kojima su psiholozi, pedagozi, sociolozi, socijalni radnici, psihijatri i adekvatna zdravstvena služba. 

Crnjak ističe da je proces resocijalizacije, koji se sastoji od vaspitnog rada, radnog angažovanja, kulturno-prosvjetnih i sportskih aktivnosti, te obrazovnog i stručnog usavršavanja, do sada omogućio nastavak normalnog života značajnom broju zatvorenika po odsluženju kazne. 

On je rekao da je stanje bezbjednosti u ovoj ustanovi na zadovoljavajućem nivou - svakodnevno se prati, analizira, procjenjuje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lana Bjelica na BRIKS igrama u Rusiji Lana Bjelica na BRIKS igrama u Rusiji
Udruženje amputiraca iz Istočnog Sarajeva dvanaesti put kreće na hodočašću do Ostroga Udruženje amputiraca iz Istočnog Sarajeva dvanaesti put kreće na hodočašću do Ostroga
Promovisano 20 diplomiranih muzičara i 11 mastera muzičke umjetnosti (FOTO) Promovisano 20 diplomiranih muzičara i 11 mastera muzičke umjetnosti (FOTO)
Najčitanije
  • Operacija Tekbir - neuspjeli pokušaj deblokade Sarajeva
    18h 14m
    11
  • “Tražim muža”: Ljepotica iz Banjaluke "zapalila" društvene mreže (FOTO)
    19h 35m
    4
  • Večeras otkrivanje i osveštenje spomenika porodici u Istočnom Novom Sarajevu
    19h 3m
    0
  • U Istočnom Novom Sarajevu otkriven spomenik porodici - simbol egzodusa sarajevskih Srba (FOTO)
    7h 7m
    5
  • Zemljotres u BiH
    11h 11m
    0