КПЗ "Кула": Смањен број осуђених мушкараца, женско одјељење попуњено

27.10.2019. 10:41
0
ИЗВОР: СРНА

У Казнено-поправном заводу /КПЗ/ "Кула" Источно Сарајево посљедњих година је смањен број мушкараца који издржавају затворску казну, док је капацитет женског затворског одјељења у протекле три године попуњен близу 100 одсто, каже директор ове установе Вукашин Црњак.
Црњак је изјавио Срни да је ријеч о свим генерацијама жена, али да посебно забрињава све већи број у поодмаклој животној доби, између 50 и 65 година, са комплексним здравственим, психолошким и психијатријским проблемима. 

-Прошле године смо почели да размишљамо о изради пројекта за проширење капацитета женског одјељења. Морамо бити спремни и за неке трендове који можда, у овом тренутку, не изгледају логични - наглашава Црњак. 

Он каже да је, према статистици, око половине жена које издржавају затворску казну осуђено због убиства, а остале због кривичних дјела у области саобраћаја, трговине дроге, утаје пореза или других у области привредног криминала. 

-Имамо и случајеве чедоморства - то су тешка кривична дјела обично учињена у стању смањене урачунљивости. Те затворенице третирамо као и све друге уз одређену подршку психолога и психијатра - навео је Црњак. 

Према његовим ријечима, третман свих осталих затвореница је сличан, а оне имају специфичне захтјеве и потребе, посебно у вези са здравственим третманом. 

Због тога је прије неколико година изграђено савремено одјељење женског затвора, што је Европска комисија оцијенила као значајан корак у извршењу кривичних санкција у БиХ. 

Црњак истиче да је ово веома специфична казнено-поправна установа, у којој су 
у различита одјељења смјештене различите категорије осуђених. 

Установа има притворску јединицу, те посебна одјељења за издржавање казне затвора за мушкарце и жене, одјељење за малољетне осуђенике, као и и васпитно-поправни дом за малољетнице. 

-Самим тим и организација и третман морају да буду различити - каже Црњак и додаје да третман мора да се састоји од низа различитих безбједносних, пенолошких, педагошких, андрагошких и других савремених мјера, техника и метода. 

Он је објаснио да постоји сет кривичних дјела за која осуђена лица могу доћи у Источно Сарајево. 

-Ми углавном немамо осуђенике на дуге казне и за тешка кривична дјела. Има изузетака зато што КПЗ у надлежности има једини женски затвор у Републици Српској, па све казне на које буду осуђене женска лица долазе овдје на издржавање - појаснио је Црњак. 

Он је рекао да је у овој казнено-поправној установи све мање малољетних лица на издржавању затворске казне. 

-Тренутно се због убиства на издржавању четворогодишње казне налази једно малољетно лице. Претпостављам да се судови радије опредјељују да изричу мјере, а не казне као најтежи облик санкције. Мислим да се казне затвора не изричу често због хуманизације односа према малољетним лицима, па посљедњих година имамо евидентно смањење малољетних осуђеника - каже Црњак. 

За ресоцијализацију затворених брине 20 запослених свих профила, међу којима су психолози, педагози, социолози, социјални радници, психијатри и адекватна здравствена служба. 

Црњак истиче да је процес ресоцијализације, који се састоји од васпитног рада, радног ангажовања, културно-просвјетних и спортских активности, те образовног и стручног усавршавања, до сада омогућио наставак нормалног живота значајном броју затвореника по одслужењу казне. 

Он је рекао да је стање безбједности у овој установи на задовољавајућем нивоу - свакодневно се прати, анализира, процјењује.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Затворенике нема ко да лијечи Затворенике нема ко да лијечи
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 47m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 20m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 54m
    3
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    52m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 0m
    0