Kralj Milutin - najveći srpski ktitor i borac za vjeru

29.10.2022. 21:50
3
IZVOR: srna.rs

Srpski kralj Stefan Uroš Drugi Milutin Nemanjić /1253-1321/, koji je Srbiju učinio najmoćnijom državom na Balkanu, što je njegovom unuku Dušanu omogućilo da stvori carstvo, umro je na današnji dan 1321. godine.

Milutinu je, na Saboru u Deževu 1282. godine, na osnovu sporazuma, prijesto ustupio stariji brat Dragutin, koji je zadržao samo sjeverne krajeve Srbije.

Koristeći borbu dinastija Anžujaca i Paleologa, kralj Milutin je osvojio znatan dio Makedonije, prenio prijestonicu u Skoplje i namjeravao da srpsku državu širi prema Egejskom moru.

Bio je u neprijateljstvu sa Romejskim carstvom /Vizantijom/ do 1299. godine, kada se oženio romejskom princezom Simonidom.

Bogati rudnici srebra, kralju Milutinu su donosili velika sredstva za naoružanje i održavanje jake najamne vojske i omogućili da pomaže razvoj umjetnosti i književnosti, te zida crkve i manastire širom Srbije.

Stefan Uroš Drugi Milutin Nemanjić je, preuzevši kraljevsku krunu, postao i glavna linija nasljeđivanja u vladarskoj porodici.

Tako je kralj Milutin otac kralja Stefana Uroša Trećeg Dečanskog, djeda kralja, a kasnije cara, Stefana Uroša Četvrtog Dušana Silnog i pradjeda cara Stefana Uroša Petog /Nejakog/.

Tokom skoro četrdesetogodišnje vladavine kralja Milutina, Srbija je počela da se značajno širi ka jugu na račun Vizantije, sa kojom je 1299. godine uspostavljena nova granica na liniji Ohrid-Prilep-Štip, čime je srpskoj državi priključen sjeverni dio današnje Albanije i veći dio današnje Sjeverne Makedonije.

Na unutrašnjem planu, kralj Milutin je zamijenio raški skromni dvor, ceremonije i titule raskošnim dvorom sa vizantijskim uređenjem.

Podigao je i obnovio veći broj manastira i crkava, među kojima se izdvajaju Bogorodica Ljeviška, manastir Banjska, Gračanica, Kraljeva crkva u Studenici, Bogorodica Trojeručica u Skoplju, Manastir Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu i manastirska crkva u Hilandaru na Svetoj gori.

Paralelno sa razvojem sakralne arhitekture, koja je u njegovo doba dobila novi oblik poznat kao vardarski stil, razvijala se i fortifikaciona arhitektura, u kojoj su najznačajniji dometi manastirsko utvrđenje u Hilandaru /Milutinov pirg/ i proširenje Beogradske tvrđave gradnjom Zapadnog Podgrađa sa pristaništem.

Kralj Milutin se ženio pet puta, a posljednji put Simonidom 1299. godine. Imao je dva sina Stefana i Konstantina i dvije kćerke Anu /Nedu/ i Caricu /Zoricu/.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Srboljub 30.10.2022. 14:48
    Nije on osvajao teritorije od istočnih Rimljana nego oslobađao srpske zemlje, i nije bio najmoćniji vladar na Balkanu nego u Evropi.....
  • Generic placeholder image
    Zavoranj 30.10.2022. 08:12
    @Srećko
    Na Srpkom se koriti azbuka 😀 bez uvrede. Inače se slažem .
    Na srpskom se ne koristi ni empatija, ni emocija, nema veze sa ovim tekstom, inače lijepo napisanom, i te riječi mi ne smetaju kad ih koristi Karlevuša ali mi smeta kad ih koristi patrijarh.
  • Generic placeholder image
    srećko aleksić 29.10.2022. 23:01
    Na srpskom jeziku se ne kaže prijestonicu nego prestonicu.
Povezane vijesti
Navršilo se 106 godina od smrti Gavrila Principa Navršilo se 106 godina od smrti Gavrila Principa
Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO) Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO)
Doktor Miodrag Lazić - anđeo spasa za Srbe preko Drine Doktor Miodrag Lazić - anđeo spasa za Srbe preko Drine
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    11h 52m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 36m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    2h 20m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    5h 21m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    23h 3m
    0