Krivičnih djela u oktobru manje za 13,5 odsto

23.11.2021. 11:28
0
IZVOR: Srna

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u oktobru je registrovano 45 krivičnih djela, što je za 13,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 66 odsto, a ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela 93 odsto.

Šehovac je na konferenciji za novinare na Palama istakao da je Uprava ostvarila dobre rezultate u rasvjetljavanju krivičnih djela u vezi sa nedozvoljenom proizvodnjom i prometom droge.

Prema njegovim riječima, u saobraćajnim nezgodama u oktobru nije bilo poginulih lica i ostvareni su dobri rezultati u akcijama koje Uprava sprovodi s ciljem unapređenja bezbjednosti saobraćaja.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 38 izvještaja protiv 45 lica, od kojih je devet povratnika i jedan maloljetnik u izvršenju krivičnih djela.

- Izvršeno je 38 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, tri krivična djela iz privrednog kriminaliteta, jedno u vezi sa zloupotrebom droge, dva protiv bezbjednosti saobraćaja i jedno krivično djelo iz oblasti Krivičnog zakona BiH - naveo je Cerovina.

Kada je riječ o oblasti organizovanog kriminaliteta, Cerovina je rekao da je
obrađen 31 predmet i da je nadležnom tužilaštvu dostavljen izvještaj protiv pet lica za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge.

- Riječ je o realizaciji akcije `Kasper`, usmjerene na razbijanje grupe lica koja su povezana radi ilegalne proizvodnje i prodaje droge na području koje operativno pokriva ova policijska uprava. Pronađeno je i oduzeto 58 stabljika indijske konoplje, 39 grama spida i 3.306 grama marihuane - precizirao je Cerovina.

On je napomenuo da su u oblasti privrednog kriminaliteta registrovana tri krivična djela i nadležnom tužilaštvu podnesena dva izvještaja protiv tri lica, ocjenjujući da je stanje bezbjednosti na području Uprave zadovoljavajuće.

Načelnik Sektora policije Milan Čvoro rekao je da je u oktobru na području Uprave zabilježeno 30 narušavanja javnog reda i mira, što je za 30,2 odsto manje od istog perioda prošle godine, kada su evidentirana 43 narušavanja.

On je dodao da su zabilježena 34 prekršaja, policijski službenici podnijeli su sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručili 31 prekršajni nalog 41 licu.

On je naveo da su se u oktobru dogodile 54 saobraćajne nezgode, što je 19,4 odsto manje od istog perioda lani.

- Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, kao ni u uporednom periodu. U saobraćajnim nezgodama povrijeđeno je 21 lice, od kojih pet lica teže i 16 lakše. Broj nezgoda sa materijalnom štetom je 42 - rekao je Čvoro.

On je ukazao da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda brzina neprilagođena uslovima puta i odstojanje.

Prema njegovim riječima, policijski službenici su iz saobraćaja isključili 171 vozača, i to 134 zbog vožnje pod uticajem alkohola, te podnijeli dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    18h 35m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    20h 8m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    16h 34m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    18h 47m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    9h 16m
    3