Krsna slava crkve u Jošanici i parastos za nevine žrtve

24.05.2023. 08:50
0
IZVOR: srna.rs

Crkva Svetih Ćirila i Metodija u Gornjoj Jošanici, podignuta u spomen na 56 mještana srpske nacionalnosti, koje je na Nikoljdan 1992. godine zvjerski pobila muslimanska vojska, proslaviće danas krsnu slavu Svetom arhijerejskom liturgijom, koju će služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Na dan Svetih Ćirila i Metodija, arhijerejska liturgija počeće u 9.00 časova, a u nastavku su litija i obred lomljenja slavskog kolača, nakon čega će kod spomenika u blizini crkve biti služen parastos poginulim borcima i civilnim žrtvama Jošanice.

Iz Crkvene opština Ustikolina i fočanske Boračke organizacije pozvali su vjerni narod Jošanice i Foče da svojim prisustvom uveličaju ovaj uzvišeni čin.

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine pripadnici takozvane Armije BiH na kućnom pragu svirepo su ubili 56 mještana Gornje Jošanice.

Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Ugašeni su životi desetogodišnje Dragane Višnjić, njenog tri godine mlađeg brata Dražena i dvogodišnje Danke Tanović.

Fočanska Boračka organizacija tradicionlano obilježava godišnjicu stradanja u Jošanici u maju povodom Ljetnog Nikoljdana, a spomen crkva je ponijela ime svetih Ćirila i Metodija, koji se proslavljaju dva dana nakon Nikoljica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Mrtve iz Jošanice odvezli su u dva kamiona Mrtve iz Jošanice odvezli su u dva kamiona
Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    20h 50m
    9
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    11h 45m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    20h 56m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    13h 11m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    21h 4m
    0