KUD "Zavičaj" - čuvar tradicije, narodnih običaja i izvorne pjesme

06.09.2023. 13:16
0
IZVOR: srna.rs

Slobodan Komlenović, potpredsjednik sokolačkog Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Zavičaj", ističe da pehar, dvije srebrne plakete i diplome na 17. Saboru srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Vojkovićima predstavljaju krunu njihovog rada.

Komlenović navodi da se ovo društvo na nedavno održanom Saboru u Vojkovićima prijavilo za učešće za sveukupnog pobjednika, pri čemu su se učesnici bodovali u tri vrste nastupa, odnosno discipline čija je tema bio određeni narodni običaj.

Učesnici su se predstavili literarnim radom, scenskim nastupom i izvornim pjevanjem.

Komlenović je istakao da se "Zavičaj", nakon literarnog rada "Narodni običaj babine", predstavio scenskim prikazom ovog narodnog običaja na Glasincu i širem području Romanije u kojem su učestvovali svi članovi KUD-a sa dva saradnika, čime je publika bila oduševljena.

On podsjeća da su babine tradicionalni običaj okupljanja cijele porodice bračnog para koji je dobio bebu s ciljem da svečano obilježe prinovu u kući i istovremeno poklonima i stavljanjem novca na "bešiku" finansijski pripomognu porodicu u tom značajnom trenutku.

- Na sceni su se pojavili svi bližnji: đed, baba, stric i strina, ujak i ujna, kum i kuma, komšija guslar, pa čak i najstarija u familiji - prababa, koji su kroz izvorni govor besjedili o običajima, popijevali običajne pjesme o ulozi rodbine u odrastanju zdravog i naprednog djeteta - navodi Komlenović.

On dodaje da su ovim scenskim nastupom članovi KUD-a "Zavičaj" vratili prisutne u stara vremena organizovanja babina.

"Zavičaj" je prikazao sve sadržaje u vezi sa očuvanjem tradicije glasinačko-romanijskog kraja, od porodičnog običaja povodom rođenja djeteta, starih razgovora i pošalica, izreka, poslovica, do običajne izvorne pjesme, govori Komlenović za Srnu.

On napominje da se "Zavičaj" ovom prilikom predstavio i običajnim pjesmama koje su u stara vremena nosile poruku i majci i novorođenčetu, a među kojima je najprepoznatljivija stara izvorna pjesma "Sejo moja, sestrića mi rodi da ujaka Romanijom vodi", što je oduševilo publiku na Saboru.

Komlenović je zadovoljan što je "Zavičaj" u najboljem svjetlu predstavio jedan od običaja svog kraja otimajući od zaborava i izvorne običajne pjesme Glasinca i Romanije, kojih se danas prisjećaju samo pojedinci.

- Toliko smo se svi bili uživjeli u tu radnju na sceni da je sve teklo i nizalo se kao biseri u jednu veliku nisku, za šta smo dobili ogroman aplauz i osvojili Srebrnu plaketu za izvođenje scenskog prikaza običaja u ovom programskom segmentu na Saboru u Vojkovićima - navodi Komlenović.

"Zavičaj" je na Saboru u Vojkovićima, osim te, dobio i Srebrnu plaketu za izvođenje dvojca, diplomu za osvojeno treće mjesto na javnom konkursu za literarni rad o temi narodni običaj, te pehar i diplomu za osvojeno treće mjesto u svim takmičarskim disciplinama.

Komlenović, koji je ovlašteno lice za zastupanje ovog KUD-a, napominje da je ponosan što su članovi "Zavičaja" godinu obilježili osvajanjem trećeg mjesta na 20. Saboru starog pjevanja Srba u Novom Goraždu.

Takođe, "Zavičaj" je učestvovao na revijalnim saborima u Višegradu, Foči, Kalinoviku, Bratuncu, na Vučjoj Luci i Brgulama, na Romanijskom sijelu u Beogradu, kao i na svim gastro-manifestacijama, dok je uspješno organizovao Šesti sabor srpskog izvornog pjevanja na Sokocu.

KUD "Zavičaj", koji je osnovan na Sokocu 2017. godine s ciljem očuvanja kulturne baštine, broji 15 aktivnih članova, a ima i sekciju mladih čuvara izvorne pjesme.

Iz ovog KUD-a pozivaju sve ljubitelje izvorne narodne pjesme da im se pridruže.

Komentari 0
Povezane vijesti
U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi
Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 2m
    0
  • Slani mafini
    16h 23m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 18m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 12m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 41m
    3