Kud "Zavičaj" - čuvar tradicije romanijsko-glasinačkog kraj

04.06.2020. 09:18
0
IZVOR: Srna

Sokolačko Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Zavičaj" je u proteklih godinu dana dobilo niz nagrada i četiri pehara sa sabora izvorne narodne pjesme u Srbiji i širom Republike Srpske, rekao je potpredsjednik Društva Slobodan Komlenović.

On je rekao da su vrijeme između dvije krsne slave ovog društva, Svetih cara Konstantina i carice Jelene, obilježili njihovi nastupi na manifestacijama posvećenim izvornoj narodnoj pjesmi kao što su u Hoćevini kod Pljevalja, u Vojkovićima, Brčkom, Dvorovima kod Bijeljine, Aranđelovcu i Prilikama kod Ivanjice u Srbiji, Gornjoj Dobrinji, Rogatici, Doboju, u Bratuncu na humanitarnom koncertu i na Vučjoj Luci, te na svim manifestacijama na području Sokoca.

Komlenović je naglasio da je "Zavičaj" u protekle tri godine organizovao tri Sabora srpskog narodnog pjevanja, na kojima je učestvovalo i do 35 izvornih grupa iz svih krajeva Republike Srpske, kao i iz Srbije i Crne Gore.

-Ove godine zbog pandemije virusa korona organizacija Sabora izvornog srpskog pjevanja na Sokocu biće odgođena za neki drugi termin, kada to epidemiološka situacija i prilike budu dozvolile- rekao je Komlenović večeras novinarima na Sokocu.

On je podsjetio da je dvojac njihove muške izvorne grupe osvojio prvo mjesto na 16. Saboru starog pjevanja u Srba u Donjoj Sopotnici/Novo Goražde i na jednom od najvećih sabora tradicionalne pjesme u Vojkovićima/Istočna Ilidža.

"Zavičaj" se okitio i prvom nagradom na Saboru izvorne srpske pjesme u Aranđelovcu.

KUD "Zavičaj" čine muška i ženska izvorna pjevačka grupa i muška grupa mladih pjevača izvorne narodne pjesme, višeglasne, dvojca i ojkače, te mješovite muško-ženske kajde.

Čuvari izvorne pjesme romanijsko-glasinačkog kraja ističu da njihov rad i odlaske na manifestacije pomažu donatori, uglavnom privrednici opštine Sokolac i lokalna uprava, u skladu sa svojim mogućnostima.

Ovo kulturno-umjetničko društvo osposobilo je svoje članove za izradu originalnih narodnih nošnji za svoje i potrebe sličnih društava, koja njeguju folklornu i etno-tradiciju.

KUD "Zavičaj" je osnovan 2017. godine na Sokocu sa ciljem očuvanja kulturne baštine Romanijsko-glasinačkog kraja, izvorne pjesme, tradicije i narodnih običaja.

Komentari 0
Povezane vijesti
U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi
Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    17h 30m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    17h 4m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    16h 10m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    9h 32m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    18h 31m
    0