Lalović: Završeno povezivanje izvorišta "Grapski mlini" sa sistemom "Tilava"

29.01.2023. 11:16
2
IZVOR: srna.rs

Direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo Ljubiša Lalović izjavio je Srni da je završeno povezivanje izvorišta "Grapski mlini" kod naselja Kijevo u vodovodni sistem "Tilava" i da više ne bi trebalo biti nestašica vode tokom sušnog perioda u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Lalović je naveo da je cilj bio da se za stanovnike naselja Kijevo u Istočnom Sarajevu obezbijedi uredno vodosnabdijevanje, s obzirom da su poplave 2021. godine potpuno devastirale transportni cjevovod u kanjonu rijeke Željeznice, kojim se transportovala voda sa izvorišta "Grapski mlini" do rezervoara "Hadžići", odakle se snabdijevaju stanovnici Kijeva.

Prema njegovim riječima, cilj je bio i da se višak vode sa "Grapskih mlina" poveže sa sistemom snabdijevanja opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

- Položeno je oko sedam kilometara transportnog cjevovoda, a izgrađeni su svi prateći objekti, neophodni za funkcionisanje sistema - rekao je Lalović i dodao da je završena i pumpna stanica, da su monitirane pumpe, te urađen pristupni put izvorištu "Grapski mlini", koji je bio potpuno devastiran u posljednjim poplavama.

Lalović je rekao da se sada stanovnici Kijeva vodom sa izvorišta "Grapski mlini" snabdijevaju putem novog cjevovoda.

- Testno smo pustili vodu i u donji dio grada, ali trenutno je ne koristimo jer imamo dovoljne količine vode u rezervoaru `Tilava`. Sada vršimo testiranja sistema, kako bi u potpunosti bio spreman za aktiviranje, kada se kapacitet rijeke Tilave smanji tokom sušnog perioda - naveo je Lalović.

Lalović je ukazao da su paralelno sa projektom "Grapski mlini", uz podršku Fonda za održivi razvoj sredine vršena detaljana hidro-geološka ispitivanja šireg područja rijeke Tilave, odnosno naselja Tilava i Toplik.

- Nakon detaljnih geoloških i hidro-geoloških istraživanja, pristupili smo bušenju na jednoj lokaciji i našli znatne količine vode. Sada planiramo da bušimo eksploatacioni bunar većeg kapaciteta, kako bi mogli povući veće količine vode, koje će doprinijeti sigurnijem vodosnabdijevanju Istočnog Sarajeva - rekao je Lalović.

On je podsjetio da su se u "Vodovodu" i prošle godine izborili da tokom sušnog perioda ne bude restrikcija, pošto su ranije kaptirana dva izvorišta na području Istočnog Novog Sarajeva - "Topličina" i "Kasipovac", izdašnosti od 15 do 20 dodatnih litara vode u sekundi.

Lalović je napomenuo da preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo ima dobru saradnju i sa sarajevskim "Vodovodom", tako da su manje količine vode tokom sušnog perioda prošle godine povlačene iz njihovog sistema.

- Sada mislim, čak mogu reći i da sam ubijeđen, da nećemo imati potrebu da od njih povlačimo vodu, jer smo za izvjestan vremenski period obezbijedili dovoljne količine vode - zaključio je Lalović.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 30.01.2023. 07:03
    Zar ovaj više ne krade auta?
  • Generic placeholder image
    Lopov 29.01.2023. 17:08
    Ma jok sad krade drzavu...
Povezane vijesti
Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
„Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji „Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    20h 6m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    20h 11m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    21h 3m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    21h 17m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    14h 14m
    4