Letonija traži pomoć, NATO može da pošalje 40.000 vojnika

29.11.2021. 21:41
0
IZVOR: TANJUG

NATO može da za kratko vrijeme pošalje više od 40.000 vojnika u Letoniju, ako to bude neophodno, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka sa letonskim predsjednikom Egilom Vevitsom u Rigi.

Stoltenberg je istakao da će NATO obezbijediti prisustvo savezničkih trupa u regionu Baltika kako bi spriječio dalje pogoršanje situacije na granicama Letonije, Litvanije i Poljske, prenosi Interfaks.

Ministar odbrane Letonije Artis Pabriks rekao je ranije danas, pred dolazak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Rigu, da je toj zemlji potrebno stalno američko vojno prisustvo da bi se vojno odvratila Rusija i zato želi da pojača svoje odbrambene potencijale američkim protivvazdušnim raketnim sistemima Patriot.

Podstaknut, kako navodi Rojters, ruskom aneksijom Krima 2014. godine i podrškom Moskve separatistima u istočnoj Ukrajini, NATO je od jula 2017. godine rasporedio četiri multinacionalna borbena bataljona za odbranu Poljske i baltičkih država Litvanije, Letonije i Estonije.

Međutim, Moskva poručuje da nema namjeru da izvrši invaziju na Baltik ili Poljsku i optužuje NATO da destabilizuje Evropu približavanjem svojih trupa ruskim granicama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kazna Žalgirisu zbog NATO zastave i provociranja igrača Zvezde Kazna Žalgirisu zbog NATO zastave i provociranja igrača Zvezde
Rusija poručila: Na svaki napad na rusku teritoriju odgovorićemo napadom i na Kijev Rusija poručila: Na svaki napad na rusku teritoriju odgovorićemo napadom i na Kijev
Igrači Zvezde odbili da drže transparent podrške Ukrajini (VIDEO) Igrači Zvezde odbili da drže transparent podrške Ukrajini (VIDEO)
Najčitanije
 • Uhapšena lica zbog krađe u Istočnom Novom Sarajevu
  18h 7m
  0
 • Nezgoda u Dečanskoj ulici, automobil otkinuo stub ulične rasvjete
  6h 5m
  0
 • Minimalac u Srpskoj 650 KM
  12h 20m
  0
 • Da li se nekadašnji gigant definitivno gasi?
  14h 9m
  0
 • Svjedok: Pričao sam sa djetetom da ne čuje kako mu siluju majku
  13h 46m
  0