Lijek za djecu leptire stigao u Srbiju, dvoje danas započinje liječenje

26.08.2024. 12:58
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je danas da je lijek za djecu leptire, koji u prosjeku košta 600.000 evra, stigao u Srbiju, kao i da će dvoje djece danas započeti svoje liječenje.

Republički fond za zdravstveno osiguranje zaključio je okvirni sporazum za nabavku lijekova za liječenje dvije rijetke bolesti za djecu leptire i eozinofilni ezofagitis, a novac koji će država izdvojiti iznosi 143,9 miliona dinara.

- Na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, mi smo među prvima prijavili za lek za decu leptire, to je u stvari genetska krema. Radi se o specifičnom retkom oboljenju, deca trpe bolove 24 časa. Upravo smo zbog toga aplicirali za lek, za nama su aplicirali Francuska i Nemačka pa i ostali. Lek je stigao 15. avgusta, vršila se obuka lekara i već danas bi trebao da počne sa primenom u Srbiji - rekla je ona za TV Prva.

Kada je riječ o antibiotiku Palitreks, Radojević Škodrić podsjeća da se on već tri godine ne proizvodi.

- Pre tri godine smo javno izašli, rekli da je proizvođač prekinuo proizvodnju Palitreks sirupa i odmah obezbedili zamenu i to postoji više iz grupe cefalosporina antibiotičkih sirupa. Kada je u pitanju palitretska kapsula, njih ima sasvim dovoljno na tržištu, cefaleksin, antibiotika, kapsula ima sasvim dovoljno - rekla je ona.
Dodala je da kada je u pitanju sirup, njega ima, ali nema dovoljno.

- I zbog toga se kao zamena koristi Pancef, a kada je u pitanju cefalosporin, antibiotik koga su takođe naveli, on postoji i u obliku sirupa i u obliku kapsula, i njega ima sasvim dovoljno - kazala je Radojević Škodrić.

Govoreći o hormonima utrogestan i progesteron, istakla je da je progesteron izbačen iz proizvodnje u svim zemljama Evrope i Amerike.

Kako je navedeno, lijek progesteron (hidroksiprogesteron), koji se inače koristi za sprečavanje prevremenog porođaja, više nije u upotrebi jer su epidemiološke studije pokazale da jedna komponenta tog lijeka povećava rizik od nastanka karcinoma.

- Postoji zamena, a to je novi oblik progesterona. Stavili smo ga na listu lekova i on će biti dostupan. Čim se usvoji od strane vlade Srbije, potrebno je Republičkom fondu dva meseca da sprovede nabavku i da se lek nađe u apoteci - navela je ona.

Dodala je da će taj lijek, od momenta usvajanja, u roku dva mjeseca, biti dostupan pacijentima u apoteci.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju treća grupa lijekova za koje se spominju nestašice, to je hormon rasta.

- Hormon koji se najčešće koristi jeste tzv. Novotropin od kompanije Novo Nordisk. Ovaj lek se prekida sa proizvodnjom, ne u Srbiji, već globalno u celom svetu. Dakle, kompanija je donela takvu odluku - rekla je ona i dodala da postoji rješenje.

Radojević Škodrić je istakla da postoji novi lijek od druge kompanije - Fajzer koji je stavljen na listu lijekova i čim se usvoji, u roku od dva mjeseca biće dostupan pacijentima.

U periodu od 2016. do 2024. stavljeno je ukupno 100 lijekova na listu prioriteta zdravstvenog sistema, kao i da je za sve te lijekove dato je 16 milijardi dinara.

Prema njenim riječima, najskuplji lijek je tada bio 500.000 evra, a sada je najskuplji dva miliona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Evropa se divi mladoj Srpkinji – „Zvijezda u usponu“ Evropa se divi mladoj Srpkinji – „Zvijezda u usponu“
Danom sjećanja na žrtve masovnih ubistava proglašeni 3. i 4. maj Danom sjećanja na žrtve masovnih ubistava proglašeni 3. i 4. maj
Dječak pao kroz prozor osnovne škole Dječak pao kroz prozor osnovne škole
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 17m
    0
  • Slani mafini
    15h 38m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 33m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 27m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    9h 56m
    3