Лијек за дјецу лептире стигао у Србију, двоје данас започиње лијечење

26.08.2024. 12:58
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић рекла је данас да је лијек за дјецу лептире, који у просјеку кошта 600.000 евра, стигао у Србију, као и да ће двоје дјеце данас започети своје лијечење.

Републички фонд за здравствено осигурање закључио је оквирни споразум за набавку лијекова за лијечење двије ријетке болести за дјецу лептире и еозинофилни езофагитис, а новац који ће држава издвојити износи 143,9 милиона динара.

- На иницијативу председника Александра Вучића, ми смо међу првима пријавили за лек за децу лептире, то је у ствари генетска крема. Ради се о специфичном ретком обољењу, деца трпе болове 24 часа. Управо смо због тога аплицирали за лек, за нама су аплицирали Француска и Немачка па и остали. Лек је стигао 15. августа, вршила се обука лекара и већ данас би требао да почне са применом у Србији - рекла је она за ТВ Прва.

Када је ријеч о антибиотику Палитрекс, Радојевић Шкодрић подсјећа да се он већ три године не производи.

- Пре три године смо јавно изашли, рекли да је произвођач прекинуо производњу Палитрекс сирупа и одмах обезбедили замену и то постоји више из групе цефалоспорина антибиотичких сирупа. Када је у питању палитретска капсула, њих има сасвим довољно на тржишту, цефалексин, антибиотика, капсула има сасвим довољно - рекла је она.
Додала је да када је у питању сируп, њега има, али нема довољно.

- И због тога се као замена користи Панцеф, а када је у питању цефалоспорин, антибиотик кога су такође навели, он постоји и у облику сирупа и у облику капсула, и њега има сасвим довољно - казала је Радојевић Шкодрић.

Говорећи о хормонима утрогестан и прогестерон, истакла је да је прогестерон избачен из производње у свим земљама Европе и Америке.

Како је наведено, лијек прогестерон (хидроксипрогестерон), који се иначе користи за спречавање превременог порођаја, више није у употреби јер су епидемиолошке студије показале да једна компонента тог лијека повећава ризик од настанка карцинома.

- Постоји замена, а то је нови облик прогестерона. Ставили смо га на листу лекова и он ће бити доступан. Чим се усвоји од стране владе Србије, потребно је Републичком фонду два месеца да спроведе набавку и да се лек нађе у апотеци - навела је она.

Додала је да ће тај лијек, од момента усвајања, у року два мјесеца, бити доступан пацијентима у апотеци.

Према њеним ријечима, када је у питању трећа група лијекова за које се спомињу несташице, то је хормон раста.

- Хормон који се најчешће користи јесте тзв. Новотропин од компаније Ново Нордиск. Овај лек се прекида са производњом, не у Србији, већ глобално у целом свету. Дакле, компанија је донела такву одлуку - рекла је она и додала да постоји рјешење.

Радојевић Шкодрић је истакла да постоји нови лијек од друге компаније - Фајзер који је стављен на листу лијекова и чим се усвоји, у року од два мјесеца биће доступан пацијентима.

У периоду од 2016. до 2024. стављено је укупно 100 лијекова на листу приоритета здравственог система, као и да је за све те лијекове дато је 16 милијарди динара.

Према њеним ријечима, најскупљи лијек је тада био 500.000 евра, а сада је најскупљи два милиона.

Коментари 0
Повезане вијести
Европа се диви младој Српкињи – „Звијезда у успону“ Европа се диви младој Српкињи – „Звијезда у успону“
Даном сјећања на жртве масовних убистава проглашени 3. и 4. мај Даном сјећања на жртве масовних убистава проглашени 3. и 4. мај
Дјечак пао кроз прозор основне школе Дјечак пао кроз прозор основне школе
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 20m
    0
  • Слани мафини
    15h 41m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 36m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 30m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    9h 59m
    3