Linta: Antisrpska politika u Crnoj Gori nastavlja progon Srpske pravoslavne crkve

01.12.2019. 19:12
0
IZVOR: Srpska.info

Novi program usvojen na Osmom kongresu DPS-a predstavlja jedan u nizu dokaza da se u Crnoj Gori sprovodi antisrpska politika i da će se nastaviti još jači progon Srpske pravoslavne crkve (SPC), ocijenio je predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta.

Linta je napomenuo da u novom programu DPS jasno stoji da će raditi na obnovi autokefalnosti nepriznate crnogorske pravoslavne crkve (CPC), što pokazuje neodgovornost i nerazumnu namjeru da se nastavi da produbljivanjem podjela i zaoštravanjem tenzija među građanima.

On je istakao da većina građana u Crnoj Gori dobro zna da je SPC jedina prava crkva, a da je CPC registrovana kao nevladina organizacija koju ne priznaje nijedna kanonska crkva.

Linta smatra da DPS, što novim programim i potvrđuje, vidi SPC kao glavnog remetilačkog faktora u stvaranju crnogorskog identiteta.

On je naveo da je cilj aktuelne vlasti otimanje hramova i pljačkanje imovine SPC što može da ima pogubne i nesagledive posljedice budući da ona nikada nije bila državna.

Očigledno je, dodao je Linta, da je glavni cilj vlasti Mila Đukanovića da se što više smanji broj Srba i da nacionalni Crnogorci postanu većina, što bi trebalo da se potvrdi na popisu stanovništva 2021. godine.

– Zbog toga je veoma važno da se političkim, diplomatskim i demokratskim sredstvima pomogne pravedna borba srpskog naroda u Crnoj Gori za ravnopravnost i poštovanje njegovih ljudskih i nacionalnih prava – ocijenio je Linta.

Predsjednik DPS Milo Đukanović poručio je juče na stranačkom kongresu da DPS ima obavezu da suzbije osporavanje crnogorskog identiteta i obnovi CPC.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    10h 16m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    11h 0m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    15h 5m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    15h 9m
    2
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    4h 40m
    0