Линта: Антисрпска политика у Црној Гори наставља прогон Српске православне цркве

01.12.2019. 19:12
0
ИЗВОР: Srpska.info

Нови програм усвојен на Осмом конгресу ДПС-а представља један у низу доказа да се у Црној Гори спроводи антисрпска политика и да ће се наставити још јачи прогон Српске православне цркве (СПЦ), оцијенио је предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.

Линта је напоменуо да у новом програму ДПС јасно стоји да ће радити на обнови аутокефалности непризнате црногорске православне цркве (ЦПЦ), што показује неодговорност и неразумну намјеру да се настави да продубљивањем подјела и заоштравањем тензија међу грађанима.

Он је истакао да већина грађана у Црној Гори добро зна да је СПЦ једина права црква, а да је ЦПЦ регистрована као невладина организација коју не признаје ниједна канонска црква.

Линта сматра да ДПС, што новим програмим и потврђује, види СПЦ као главног реметилачког фактора у стварању црногорског идентитета.

Он је навео да је циљ актуелне власти отимање храмова и пљачкање имовине СПЦ што може да има погубне и несагледиве посљедице будући да она никада није била државна.

Очигледно је, додао је Линта, да је главни циљ власти Мила Ђукановића да се што више смањи број Срба и да национални Црногорци постану већина, што би требало да се потврди на попису становништва 2021. године.

– Због тога је веома важно да се политичким, дипломатским и демократским средствима помогне праведна борба српског народа у Црној Гори за равноправност и поштовање његових људских и националних права – оцијенио је Линта.

Предсједник ДПС Мило Ђукановић поручио је јуче на страначком конгресу да ДПС има обавезу да сузбије оспоравање црногорског идентитета и обнови ЦПЦ.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    20h 16m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    17h 45m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    11h 59m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    17h 3m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    8h 11m
    0