Ljekar i sestra osuđeni zbog uzimanja mita za porod

05.12.2023. 13:44
8
IZVOR: glassrpske.com

Specijalista ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske bolnice Foča dr V.Č. osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na pola godine zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zbog primanja mita od D.V. kako bi njegovu suprugu porodili carskim rezom.

Istom presudom medicinska sestra u ovoj zdravstvenoj ustanovi G.S. dobila je uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora, ona neće ići iza rešetaka ako u roku od tri godine ne učini krivično djelo. Oboje su osuđeni na osnovu sporazuma o priznanju krivice koje su zaključili sa Republičkim tužilaštvom.

Prema presudi, V.Č. je dužan novčanu kaznu da plati u roku od tri mjeseca nakon pravosnažnosti presude. Ukoliko to ne učini, ta kazna biće zamijenjena zatvorom tako što će se za svakih 100 KM odrediti dan zatvora.

Presudom je od optuženih oduzet novac koji su primili kao mito i to 100 KM i četiri iscjepane novčanice od po 100 KM.

Novčanice je pocijepao V.Č. koji je nakon što se saznalo da je beba nakon poroda pala na pod novac pokušao da vrati D.V, što je on odbio. Novac je pokušala da vrati i G.S. 

Optužnica je V.Č. teretila da je primio 400 KM, a medicinsku sestru da je primila 100 KM mita koje su uzeli kako bi preduzeli radnje vezane za medicinski tretman supruge D.V. tokom prijema u bolnicu, porođaja i postporođajnog oporavka, a koje su u skladu sa svojim ovlašćenjima, morali izvršiti.

J.V. se porodila dan kasnije 19. avgusta i rodila djevojčicu J.V. koja je, nakon porođaja, pala na pod medicinskom osoblju. Novorođenče je tada zadobilo povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Odmah joj je ukazana pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana i stabilizovana te joj se stanje popravilo.

Ranije, takođe, na osnovu priznanja osuđen otac djeteta D.V. iz Trebinja zbog davanja mita i on je dobio novčanu kaznu od 5.000 KM.

Trebinjsko tužilaštvo okončalo je istragu zbog pada bebe te je podiglo optužnicu protiv V.Č. i babice B.K. Optužnica je juče objavljena na stranici tužilaštva.

Pomenute terete za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, a kako se navodi, B.K. je krivično djelo počinila kao zdravstveni radnik, a V.Č. kao ljekar zaposlen u bolnici Foča na poslovima šefa Ginekološkog odjeljenja.

B.K. je pri pružanju medicinske pomoći nakon poroda pacijenta V.J. iz Trebinja, kao babica postupila suprotno pravilima ljekarske struke te je zbog neadekvatnog postupanja novorođenče ispalo sa pomoćnog stola na pod.

V.Č. se na teret stavlja da je prilikom vršenja poroda pacijenta V.J. postupao suprotno pravilima ljekarske struke, pa je tako, nakon što je beba pala na pod propustio o tome obavijestiti roditelje, a nakon toga propustio i preduzeti sve mjere i radnje u cilju blagovremenog ukazivanja medicinske pomoći novorođenčetu. U optužnici stoji da su usljed toga kod novorođenčeta nastupile teške tjelesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstveno stanje. Zbog tih povreda je novorođenče 19. avgusta prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje.

Piše: Nebojša Tomašević

Komentari 8
  • Generic placeholder image
    Vladimir Čančar 07.12.2023. 06:03
    Odgovara za ovu sitnicu.A za krađu i prodaju krvi, i ubijanje porodilja,na operacionom stolu,još ga niko nije prozvao
  • Generic placeholder image
    Mrgalj 06.12.2023. 22:06
    Narod je njih i navikao na pare, a pare drage svakome. To im posao, a oni uzimaju pare od naroda, strašno
  • Generic placeholder image
    Milica 06.12.2023. 17:57
    I da, naravno da ce nastaviti da uzimaju, nažalost, ovo ih nije promijenilo kako cujem od ljudi koji su bili tamo, nemar i dalje vlada
  • Generic placeholder image
    Milica 06.12.2023. 17:56
    Užasno, za posao koji treba da rade i da im se ne daje poklon, mito, novac, kako god. Strašno je ni sto ne obracaju paznju niti ima empatije.
  • Generic placeholder image
    Nus pojava 06.12.2023. 11:56
    Malo ,uzeo mito unakazio tek rođenu bebu i onda pokušao vratiti pare .Da se posvetio porodilji i novorođenčetu pusti pare,nisu vrijedne pomena.
  • Generic placeholder image
    Doktor 06.12.2023. 11:22
    ce sad još vise uzimati mita da plati pola godine, da ne bi išao u zatvor ( do godinu se moze platiti) , a otac mora još da plati 5000 KM , pa nije ni srazmjerno ni pošteno u odnosu ko je šta uradio/pogriješio. Doktor uništio zdravlje djeteta i zivot porodicama.. ma šiptari/ CG su za to najbolji...zna se..pa ti sudi kome hoćeš..
  • Generic placeholder image
    Merc 05.12.2023. 18:18
    mala kazna
  • Generic placeholder image
    Rato 05.12.2023. 15:02
    A što krijete imena?
    Da je kakav bednik bio bi objavljen
    i matični broj!
Povezane vijesti
Granični policajci BiH optuženi za 39 maraka mita Granični policajci BiH optuženi za 39 maraka mita
Hapšenja u Poreskoj upravi zbog primanja mita Hapšenja u Poreskoj upravi zbog primanja mita
Šofer iz BiH dva puta pokušao podmititi carinika Šofer iz BiH dva puta pokušao podmititi carinika
Najčitanije
  • Lokalni izbori 2024: Održani lokalni izbori u BiH
    9h 7m
    4
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 15.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    7h 14m
    0
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 11.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    10h 41m
    1
  • Pogledajte grafikon o promjeni broja birača u odnosu na lokalne izbore 2020. godine
    10h 11m
    0
  • Marinko Božović proglasio pobjedu u Istočnoj Ilidži
    2h 39m
    0