Ljekari zbog smrti bebe ponovo pred sudom

20.06.2022. 20:50
0
IZVOR: rtcg.me

Ljekarima bjelopoljske bolnice Tomislavu Jeremiću, Zvonku Puletiću, Haki Tahirović i Jeli Cimba-ljević ponovo će se suditi zbog smrti novorođenčeta i inficiranja beba u bjelopoljskoj bolnici 2014. godine.

To je odlučilo vijeće Apelacionog suda, koje je ukinulo oslobađajuću presudu i postupak vratilo na ponovno odlučivanje.

- Apelacioni sud Crne Gore je uvažio žalbe Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, oštećenih Predraga Karišika, Eldina Salemovića, Slaviše Kneževića i Vučića Rakonjca i njihovih punomoćnika, ukinuo presudu Višeg suda u Bijelom Polju od 14. oktobra 2021. godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje - navode u saopštenju.

Kako navode, presudom Višeg suda u Bijelom Polju, optuženi Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević oslobođeni su optužbe da su izvršili krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi, u vezi s krivičnim djelom nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Ističu da odlučujući o žalbama Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, oštećenih i njihovih punomoćnika, vijeće Apelacionog suda je utvrdilo da su u prvostepenom postupku učinjene bitne povrede odredaba krivičnog pos-tupka koje se nisu mogle otkloniti u postupku pred drugostepenim sudom.

- Po ocjeni vijeća Apelacionog suda, prvostepeni sud nije uzeo kao osnov za odlučivanje u ponovljenom postupku nakon odluke Vrhovnog suda Crne Gore od 14. novembra 2018. izmijenjenu optužnicu Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju od 26. februara 2021, smatrajući da je Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju izmijenilo optužnicu na štetu optuženih, već raniju optužnicu i svoju odluku zasnovao na činjeničnom utvrđenju iz ranije optužnice Višeg državnog tužilaštva, što predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka - navode u sapštenju.

Prethodno je Viši sud u Bijelom Polju presudom od 28. jula 2017. osudio okrivljene  Tomislava Jeremića i Haku Tahirović na kaznu zatvora u trajanju od po sedam mjeseci, a okrivljene Zvonka Puletića i Jelu Cimbaljević na kaznu zatvora u trajanju od po šest mjeseci koje će izdržavati u prostorijama u kojima stanuju, koju je Apelacioni sud Crne Gore presudom od 20. februara 2018. preinačio u dijelu odluke o kazni na način što su svi okrivljeni osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po jedne godine.

- Vrhovni sud Crne Gore, odlučujući o zahtjevu za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenih, ukinuo je presude Višeg suda u Bijelom Polju i Apelacionog suda Crne Gore i naredio da se održi novi glavni pretres pred prvoste-penim sudom - naveli su iz Apelacionog suda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Poslanici izglasali - Zeta dobija status opštine Poslanici izglasali - Zeta dobija status opštine
Trijumf "Orlova" nad Crnom Gorom u Beogradu Trijumf "Orlova" nad Crnom Gorom u Beogradu
Zdravstveno stanje povrijeđenih u Cetinju i dalje teško Zdravstveno stanje povrijeđenih u Cetinju i dalje teško
Najčitanije
 • Lišeno slobode lice za kojim je raspisano 13 potraga
  11h 20m
  0
 • Pronađena droga u Istočnoj Ilidži
  14h 19m
  0
 • Obavještenje o prekidima električne energije
  16h 19m
  0
 • Uhapšen maloljetnik koji je pretukao radnicu Centra za socijalni rad
  5h 50m
  0
 • Solarna oluja će sutra pogoditi Zemlju
  3h 22m
  0