Љекари због смрти бебе поново пред судом

20.06.2022. 20:50
0
ИЗВОР: rtcg.me

Љекарима бјелопољске болнице Томиславу Јеремићу, Звонку Пулетићу, Хаки Тахировић и Јели Цимба-љевић поново ће се судити због смрти новорођенчета и инфицирања беба у бјелопољској болници 2014. године.

То је одлучило вијеће Апелационог суда, које је укинуло ослобађајућу пресуду и поступак вратило на поновно одлучивање.

- Апелациони суд Црне Горе је уважио жалбе Вишег државног тужилаштва у Бијелом Пољу, оштећених Предрага Каришика, Елдина Салемовића, Славише Кнежевића и Вучића Ракоњца и њихових пуномоћника, укинуо пресуду Вишег суда у Бијелом Пољу од 14. октобра 2021. године и предмет вратио првостепеном суду на поновно суђење - наводе у саопштењу.

Како наводе, пресудом Вишег суда у Бијелом Пољу, оптужени Томислав Јеремић, Звонко Пулетић, Хака Тахировић и Јела Цимбаљевић ослобођени су оптужбе да су извршили кривично дјело тешко дјело против здравља људи, у вези с кривичним дјелом непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

Истичу да одлучујући о жалбама Вишег државног тужилаштва у Бијелом Пољу, оштећених и њихових пуномоћника, вијеће Апелационог суда је утврдило да су у првостепеном поступку учињене битне повреде одредаба кривичног пос-тупка које се нису могле отклонити у поступку пред другостепеним судом.

- По оцјени вијећа Апелационог суда, првостепени суд није узео као основ за одлучивање у поновљеном поступку након одлуке Врховног суда Црне Горе од 14. новембра 2018. измијењену оптужницу Вишег државног тужилаштва у Бијелом Пољу од 26. фебруара 2021, сматрајући да је Више државно тужилаштво у Бијелом Пољу измијенило оптужницу на штету оптужених, већ ранију оптужницу и своју одлуку засновао на чињеничном утврђењу из раније оптужнице Вишег државног тужилаштва, што представља битну повреду одредаба кривичног поступка - наводе у сапштењу.

Претходно је Виши суд у Бијелом Пољу пресудом од 28. јула 2017. осудио окривљене  Томислава Јеремића и Хаку Тахировић на казну затвора у трајању од по седам мјесеци, а окривљене Звонка Пулетића и Јелу Цимбаљевић на казну затвора у трајању од по шест мјесеци које ће издржавати у просторијама у којима станују, коју је Апелациони суд Црне Горе пресудом од 20. фебруара 2018. преиначио у дијелу одлуке о казни на начин што су сви окривљени осуђени на казне затвора у трајању од по једне године.

- Врховни суд Црне Горе, одлучујући о захтјеву за заштиту законитости бранилаца окривљених, укинуо је пресуде Вишег суда у Бијелом Пољу и Апелационог суда Црне Горе и наредио да се одржи нови главни претрес пред првосте-пеним судом - навели су из Апелационог суда.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 37m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    19h 1m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    14h 30m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    6h 7m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    5h 48m
    0