Ljubitelji knjige slave svoj dan

22.04.2022. 20:54
0
IZVOR: nezavisne.com

U čast Vilijema Šekspira i Migela Servantesa, od 1995. godine na inicijativu UNESKO, 23. april je upisan kao datum smrti dvojice velikana svjetske književnosti i kao Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Širom svijeta biblioteke, izdavači i institucije kulture raznim programskim sadržajima i izdanjima obilježavaju ovaj dan, a izuzetak nije ni Republika Srpska.

U čast ovog dana, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, objavljeno je fototipsko izdanje "Hamleta" Vilijema Šekspira, koje su priredili Petar Penda i Andrijana Stokić Penda.

- Povodom Svjetskog dana knjige objavili smo faksimil drugog kvarto izdanja Šekspirovog "Hamleta" koje su priredili Petar Penda i Andrijana Stokić Penda. Ovo izdanje je od danas dostupno u svim našim maloprodajnim objektima i putem internet prodavnice - saopštio je Zavod.

U čast Svjetskog dana knjige njihove aktivnosti bile su pojačane programima i popustima na izdanja.

Tako je književnik Branko Stanković, sinoć u knjižari Zavoda u Zvorniku, potpisivao roman "Vreža". Ovaj roman je prošle godine dobio prvu nagradu na konkursu Zavoda i Stanković je za njega nagrađen Zlatnom sovom.

Roman obiluje manje poznatim podacima o vezama mnogostradalnih naroda, jermenskog i srpskog, te govori o osvetnicima Blagoju Jovoviću i Sogomonu Tehlirjanu, koji su htjeli da se osvete krvnicima svojih naroda, zloglasnom Anti Paveliću i zločincu Talat-paši.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je ovog mjeseca ovo i sva svoja izdanja beletristike i stručne literature, u svojim knjižarama širom Srpske, snizio je za čak 30 odsto.

Početkom aprila Zavod je obilježio i Međunarodni dan dječje. Povodom Svjetskog dana knjige u više gradova čiatocima su se predstavili pisci: Ranko Risojević, Danilo Tešanović, Danica Mojić, Slobodan Srdanović, Saša Terzić, Branko Jovičić, Jovanka Stojčinović Nikolić, Berislav Blagojević, Ranko Pavlović i Radisav Milić.

Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" iz Prijedora obilježila je sinoć Svjetski dan knjige književnim druženjem najvjernijih čitalaca i članova.

V.d. direktora ove biblioteke Gordana Vila rekla je da je ovo veče bilo neobično, ali da je veoma obradovalo ljubitelje knjige i čitanja.

- Ovu manifestaciju nazvali smo "Veče uz najljepšu knjigu mog života", jer smo željeli da čujemo izbor naših čitalaca, prijatelja i saradnika i da jedni drugima prenesemo koje knjige su nam izmijenile život. Moto ove manifestacije bio je "Čitanjem do zdravlja i čitanjem do znanja" - rekla je Vila.

S obzirom na vaskršnje praznike, i u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci pronašli su način da simbolično obilježe ovaj dan. Tako će povodom Svjetskog dana knjige, NUB čitaocima pokloniti deset besplatnih godišnjih članarina.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    17h 4m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    21h 37m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    19h 11m
    2
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    20h 17m
    0
  • Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
    20h 39m
    0