Љубитељи књиге славе свој дан

22.04.2022. 20:54
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У част Вилијема Шекспира и Мигела Сервантеса, од 1995. године на иницијативу УНЕСКО, 23. април је уписан као датум смрти двојице великана свјетске књижевности и као Свјетски дан књиге и ауторских права.

Широм свијета библиотеке, издавачи и институције културе разним програмским садржајима и издањима обиљежавају овај дан, а изузетак није ни Република Српска.

У част овог дана, у издању Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске, објављено је фототипско издање "Хамлета" Вилијема Шекспира, које су приредили Петар Пенда и Андријана Стокић Пенда.

- Поводом Свјетског дана књиге објавили смо факсимил другог кварто издања Шекспировог "Хамлета" које су приредили Петар Пенда и Андријана Стокић Пенда. Ово издање је од данас доступно у свим нашим малопродајним објектима и путем интернет продавнице - саопштио је Завод.

У част Свјетског дана књиге њихове активности биле су појачане програмима и попустима на издања.

Тако је књижевник Бранко Станковић, синоћ у књижари Завода у Зворнику, потписивао роман "Врежа". Овај роман је прошле године добио прву награду на конкурсу Завода и Станковић је за њега награђен Златном совом.

Роман обилује мање познатим подацима о везама многострадалних народа, јерменског и српског, те говори о осветницима Благоју Јововићу и Согомону Техлирјану, који су хтјели да се освете крвницима својих народа, злогласном Анти Павелићу и злочинцу Талат-паши.

Завод за уџбенике и наставна средства је овог мјесеца ово и сва своја издања белетристике и стручне литературе, у својим књижарама широм Српске, снизио је за чак 30 одсто.

Почетком априла Завод је обиљежио и Међународни дан дјечје. Поводом Свјетског дана књиге у више градова чиатоцима су се представили писци: Ранко Рисојевић, Данило Тешановић, Даница Мојић, Слободан Срдановић, Саша Терзић, Бранко Јовичић, Јованка Стојчиновић Николић, Берислав Благојевић, Ранко Павловић и Радисав Милић.

Народна библиотека "Ћирило и Методије" из Приједора обиљежила је синоћ Свјетски дан књиге књижевним дружењем највјернијих читалаца и чланова.

В.д. директора ове библиотеке Гордана Вила рекла је да је ово вече било необично, али да је веома обрадовало љубитеље књиге и читања.

- Ову манифестацију назвали смо "Вече уз најљепшу књигу мог живота", јер смо жељели да чујемо избор наших читалаца, пријатеља и сарадника и да једни другима пренесемо које књиге су нам измијениле живот. Мото ове манифестације био је "Читањем до здравља и читањем до знања" - рекла је Вила.

С обзиром на васкршње празнике, и у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци пронашли су начин да симболично обиљеже овај дан. Тако ће поводом Свјетског дана књиге, НУБ читаоцима поклонити десет бесплатних годишњих чланарина.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 13m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 57m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 42m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 41m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 47m
    0