Marinko Božović: Otvoreno pismo Nebojši Šešliji, šefu Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža

10.07.2020. 13:27
0
IZVOR: Fejsbuk stranica: Marinko Božović

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović uputio je otvoreno pismo šefu Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Nebojši Šešliji.

Pismo prenosimo u cjelosti.

 

- Gospodine Šešlija,

Danas sam na jednom lokalnom informativnom portalu pročitao Vašu izjavu za novinare, kojom dajete osvrt na današnji skup u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske i osjećam obavezu da Vam se obratim ovim otvorenim pismom.

Čini mi se da je nastupila nova realnost, iako se na nju ne mogu navići, koja nalaže da je u politici sve dozvoljeno, pa se u pravu, sve su prilike, pojavilo i političko tumačenje presuda.

U današnjoj izjavi za medije kažete da je u presudi navedeno da, prilikom razrješenja gospodina Ćosovića, "formalnost nije ispunjena".

Jasno je da ni Vi, a ni ja, nismo pravnici. Jedina razlika je u tome što ja, za razliku od Vas, ne fingiram da jesam, nego za mišljenje i tumačenje, konsultujem one koji jesu.

Ta "formalnost", kako je nazvaste danas, sve je, samo nije forma. To je, koliko god Vam to nepojmljivo zvučalo, sama srž vladavine prava. Ne znam šta je tužnije - to da namjerno dezavuišete naše komšije, prijatelje, radne kolege i prijatelje ili to da zaista ne shvatate koliko griješite.

Gospodine Šešlija, odlučujući po tužbi razrješenog predsjednika Skupštine, sud nije utvrdio, kao što navedoste, da nije "ispoštovana forma" i da je Skupština opštine prosto, umjesto odluke, trebala donijeti rješenje. Sa namjerom ili iz neznanja, a oboje je žalosno, zaboravili ste javnosti reći da je taj akt morao sadržavati obrazloženje i "valjane razloge potkrijepljene sa objektivnim činjenicama i dokazima, uz navođenje zakonskih razloga za razrješenje".

Zaboravili ste javnosti objasniti i to da je sud utvrdio da je za razrješenje gospodina Ćosovića prije isteka mandata, bilo potrebno da budu ispunjeni materijalni uslovi, pod čime se podrazumijeva "postupanje suprotno odredbama zakona i akata opštine", te da to mora biti potkrijepljeno dokazima koji opravdavaju takvo razrješenje.

Dozvolite mi da Vam pojednostavim, gospodine Šešlija. Ono što je za Vas prosta "forma koja nije ispoštovana", temelj je vladavine prava i zaštite građana od autoritarne vlasti koja bi da o nečijim pravima i legitimnim pravnim interesima, da odlučuje bez valjanih razloga, objektivnih činjenica, dokaza i zakonskih razloga.

Za razumijevanje toga, gospodine Šešlija, ne morate biti pravnik, dovoljno je da imate urođenu osobinu da razlikujete pravedno od nepravednog i ispravno od neispravnog.

Dok ovo pišem, postaje mi jasno da Vam zalud pišem, pokušavajući da Vam objasnim pravne zakonitosti, ali se nadam da Vam, kao kolegi ekonomisti, bar one ekonomske nešto znače - ta Vaša famozna "formalnost" će našu zajednicu KOŠTATI preko 30.000 KM. Skupa "formalnost", moram da primijetim.

A danas ste nam, siguran sam, servirali novu, za koju će se faktura tek ispostaviti. Skupština koju je sazvala osoba koja se izdavala za predsjednika Skupštine je donijela odluku o imenovanju te osobe za predsjednika Ckupštine. Pokušajte to izgovoriti naglas, gospodine Šešlija, možda Vam ta genijalna pravna akrobacija zagolica neku sinapsu u mozgu, pa shvatite kako ste se zaigrali države.

Jasno je meni, gospodine Šešlija, da ste Vi instituciju Skupštine opštine zamijenili tom sintagmom "skupštinska većina" i da se i Vi, kao i Onaj od koga ste svi napravili idola, bavite samo sabiranjem u kojem Vam je jedini potreban legitimitet, tih famoznih 12 ruka. Ipak, ne zaboravite na stihove velikog Njegoša: "Vuk na ovcu svoje pravo ima, k'o tirjanin na slaba čovjeka; al' tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija"!

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    8h 35m
    0
  • Dragan Spasojević: Infrastruktura je ključ razvoja i perspektive Pala
    21h 24m
    9
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    5h 7m
    0
  • Pretresene škole u Hercegovini: Šta je pisalo u prijetećem mejlu?
    23h 31m
    0
  • Lažna dojava o oružju u srednjoj školi
    22h 37m
    0