Маринко Божовић: Отворено писмо Небојши Шешлији, шефу Kлуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа

10.07.2020. 13:27
0
ИЗВОР: Fejsbuk stranica: Marinko Božović

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић упутио је отворено писмо шефу Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа Небојши Шешлији.

Писмо преносимо у цјелости.

 

- Господине Шешлија,

Данас сам на једном локалном информативном порталу прочитао Вашу изјаву за новинаре, којом дајете осврт на данашњи скуп у Административном центру Владе Републике Српске и осјећам обавезу да Вам се обратим овим отвореним писмом.

Чини ми се да је наступила нова реалност, иако се на њу не могу навићи, која налаже да је у политици све дозвољено, па се у праву, све су прилике, појавило и политичко тумачење пресуда.

У данашњој изјави за медије кажете да је у пресуди наведено да, приликом разрјешења господина Ћосовића, "формалност није испуњена".

Јасно је да ни Ви, а ни ја, нисмо правници. Једина разлика је у томе што ја, за разлику од Вас, не фингирам да јесам, него за мишљење и тумачење, консултујем оне који јесу.

Та "формалност", како је назвасте данас, све је, само није форма. То је, колико год Вам то непојмљиво звучало, сама срж владавине права. Не знам шта је тужније - то да намјерно дезавуишете наше комшије, пријатеље, радне колеге и пријатеље или то да заиста не схватате колико гријешите.

Господине Шешлија, одлучујући по тужби разрјешеног предсједника Скупштине, суд није утврдио, као што наведосте, да није "испоштована форма" и да је Скупштина општине просто, умјесто одлуке, требала донијети рјешење. Са намјером или из незнања, а обоје је жалосно, заборавили сте јавности рећи да је тај акт морао садржавати образложење и "ваљане разлоге поткријепљене са објективним чињеницама и доказима, уз навођење законских разлога за разрјешење".

Заборавили сте јавности објаснити и то да је суд утврдио да је за разрјешење господина Ћосовића прије истека мандата, било потребно да буду испуњени материјални услови, под чиме се подразумијева "поступање супротно одредбама закона и аката општине", те да то мора бити поткријепљенo доказима који оправдавају такво разрјешење.

Дозволите ми да Вам поједноставим, господине Шешлија. Оно што је за Вас проста "форма која није испоштована", темељ је владавине права и заштите грађана од ауторитарне власти која би да о нечијим правима и легитимним правним интересима, да одлучује без ваљаних разлога, објективних чињеница, доказа и законских разлога.

За разумијевање тога, господине Шешлија, не морате бити правник, довољно је да имате урођену особину да разликујете праведно од неправедног и исправно од неисправног.

Док ово пишем, постаје ми јасно да Вам залуд пишем, покушавајући да Вам објасним правне законитости, али се надам да Вам, као колеги економисти, бар оне економске нешто значе - та Ваша фамозна "формалност" ће нашу заједницу КОШТАТИ преко 30.000 КМ. Скупа "формалност", морам да примијетим.

А данас сте нам, сигуран сам, сервирали нову, за коју ће се фактура тек испоставити. Скупштина коју је сазвала особа која се издавала за предсједника Скупштине је донијела одлуку о именовању те особе за предсједника Cкупштине. Покушајте то изговорити наглас, господине Шешлија, можда Вам та генијална правна акробација заголица неку синапсу у мозгу, па схватите како сте се заиграли државе.

Јасно је мени, господине Шешлија, да сте Ви институцију Скупштине општине замијенили том синтагмом "скупштинска већина" и да се и Ви, као и Онај од кога сте сви направили идола, бавите само сабирањем у којем Вам је једини потребан легитимитет, тих фамозних 12 рука. Ипак, не заборавите на стихове великог Његоша: "Вук на овцу своје право има, к'о тирјанин на слаба човјека; ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га познанију права, то је људска дужност најсветија"!

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО) Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО)
Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 38m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 22m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 35m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 49m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 41m
    0