Marinko Božović: Otvoreno pismo predsjedniku Vlade RS gospodinu Radovanu Viškoviću

03.12.2021. 15:47
3
IZVOR: Katera

Otvoreno pismo načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću o najavi izgradnje osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu i dugogodišnjem čekaću na izgradnju gimnazije u opštini Istočna Ilidža, prenosimo u cjelosti.

Poštovani gospodine Viškoviću,

Sa posebnom pažnjom sam primio vijest o odluci Vlade Vaše i moje Republike Srpske o finansiranju izgradnje osnovne škole u našoj "komšijskoj" opštini Istočno Novo Sarajevo. Ni meni lično, ni administraciji naše lokalne zajednice nikada nije bila bliska filozofija "da komšiji crkne krava" i zato me ova vijest iskreno obradovala, ali i još jednom navela na razmišljanje o odnosu republičke vlasti prema našoj lokalnoj zajednici.

Često u odlukama Vlade Republike Srpske vidimo da se u “komšijskoj” opštini planiraju graditi značajni objekti finansirani iz budžeta Republike Srpske kao što su škole, predškolske ustanove, pozorište, sportska dvorana, zgrada rektorata, zgrada Muzičke akademije, ne spominjući ostale infrastrukturne projekte, ali moja obaveza je da ne vodim "autističnu" politiku, koja ne primjećuje dugoročan diskriminatorski odnos Vlade Vaše i moje Republike Srpske prema mojoj i Vašoj opštini Istočna Ilidža.

Vama je, kao i široj javnosti, poznato da je Opština Istočna Ilidža nakon sastanka sa tadašnjim predsjednikom Republike Srpske, gospodinom Dodikom, dobila čvrsto obećanje da će nakon što završi svoj dio preuzetih obaveza, koje se odnose na kupovinu zemljišta, glavni projekat i pristupnu infrastrukturu, dobiti sredstva za izgradnju Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ i da će njegova izgradnja biti planirana u budžetu Republike Srpske. Sve preuzete obaveze smo završili i sa nestrpljenjem očekujemo odluku Vlade Republike Srpske o finasiranju za nas, ali i širu regiju, jako značajnog projekta.

Siguran sam da ne moram da Vas podsjećam na odredbu Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koja kaže da je srednje obrazovanje dostupno SVIMA pod JEDNAKIM uslovima. Ipak, nadam se da nam nije potrebna zakonska norma da nam kaže šta je ispravno, a šta neispravno, kad govorimo o jednakosti SVIH nas koji živimo u Vašoj i mojoj Republici Srpskoj.

O žrtvi i stradanju stanovnika današnje opštine Istočna Ilidža, i cijeni koju smo platili gradeći temelje Republike Srpske, ostavljajući svu infrastrukturu u Federaciji Bosne i Hercegovine, osim grobova naših najmilijih, u ovom pismu neću da govorim.

Upravo zato, gospodine Viškoviću, obraćam Vam se ovim otvorenim pismom sa samo jednim pitanjem: Da li će i kada Vlada Vaše i moje Republike Srpske donijeti odluku o finansiranju izgradnje zgrade gimnazije u Istočnoj Ilidži?

Marinko Božović, načelnik moje i Vaše opštine Istočna Ilidža

U Istočnoj Ilidži, 3. decembar 2021. godine

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Mile 03.12.2021. 19:46
    Svaka čast načelniče, pametnom dosta!
  • Generic placeholder image
    Građanin 03.12.2021. 18:06
    Bravo načelniče!
  • Generic placeholder image
    Mile 03.12.2021. 17:33
    E moj Marinko ne da vlada nista opstinama gdje oni nisu u vladajucoj vecini ,tako je i u zivotu domacin je onaj kod koga su pare .
Povezane vijesti
Božović: Privredno pozicionirani i u gradu Istočno Sarajevo i u Srpskoj Božović: Privredno pozicionirani i u gradu Istočno Sarajevo i u Srpskoj
Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO) Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    22h 14m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 56m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 29m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    17h 3m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    22h 48m
    3