Маринко Божовић: Отворено писмо предсједнику Владе РС господину Радовану Вишковићу

03.12.2021. 15:47
3
ИЗВОР: Катера

Отворено писмо начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу о најави изградње основне школе у Источном Новом Сарајеву и дугогодишњем чекаћу на изградњу гимназије у општини Источна Илиџа, преносимо у цјелости.

Поштовани господине Вишковићу,

Са посебном пажњом сам примио вијест о одлуци Владе Ваше и моје Републике Српске о финансирању изградње основне школе у нашој "комшијској" општини Источно Ново Сарајево. Ни мени лично, ни администрацији наше локалне заједнице никада није била блиска филозофија "да комшији цркне крава" и зато ме ова вијест искрено обрадовала, али и још једном навела на размишљање о односу републичке власти према нашој локалној заједници.

Често у одлукама Владе Републике Српске видимо да се у “комшијској” општини планирају градити значајни објекти финансирани из буџета Републике Српске као што су школе, предшколске установе, позориште, спортска дворана, зграда ректората, зграда Музичке академије, не спомињући остале инфраструктурне пројекте, али моја обавеза је да не водим "аутистичну" политику, која не примјећује дугорочан дискриминаторски однос Владе Ваше и моје Републике Српске према мојој и Вашој општини Источна Илиџа.

Вама је, као и широј јавности, познато да је Општина Источна Илиџа након састанка са тадашњим предсједником Републике Српске, господином Додиком, добила чврсто обећање да ће након што заврши свој дио преузетих обавеза, које се односе на куповину земљишта, главни пројекат и приступну инфраструктуру, добити средства за изградњу Средњошколског центра „Источна Илиџа“ и да ће његова изградња бити планирана у буџету Републике Српске. Све преузете обавезе смо завршили и са нестрпљењем очекујемо одлуку Владе Републике Српске о финасирању за нас, али и ширу регију, јако значајног пројекта.

Сигуран сам да не морам да Вас подсјећам на одредбу Закона о средњем образовању и васпитању која каже да је средње образовање доступно СВИМА под ЈЕДНАКИМ условима. Ипак, надам се да нам није потребна законска норма да нам каже шта је исправно, а шта неисправно, кад говоримо о једнакости СВИХ нас који живимо у Вашој и мојој Републици Српској.

О жртви и страдању становника данашње општине Источна Илиџа, и цијени коју смо платили градећи темеље Републике Српске, остављајући сву инфраструктуру у Федерацији Босне и Херцеговине, осим гробова наших најмилијих, у овом писму нећу да говорим.

Управо зато, господине Вишковићу, обраћам Вам се овим отвореним писмом са само једним питањем: Да ли ће и када Влада Ваше и моје Републике Српске донијети одлуку о финансирању изградње зграде гимназије у Источној Илиџи?

Маринко Божовић, начелник моје и Ваше општине Источна Илиџа

У Источној Илиџи, 3. децембар 2021. године

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Mile 03.12.2021. 19:46
    Svaka čast načelniče, pametnom dosta!
  • Generic placeholder image
    Građanin 03.12.2021. 18:06
    Bravo načelniče!
  • Generic placeholder image
    Mile 03.12.2021. 17:33
    E moj Marinko ne da vlada nista opstinama gdje oni nisu u vladajucoj vecini ,tako je i u zivotu domacin je onaj kod koga su pare .
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО) Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО)
Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    6h 19m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 3m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    21h 16m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 30m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    22h 22m
    0