Marko Kusmuk dobitnik nagrade "Golden Osten"

28.02.2023. 18:30
1
IZVOR: glassrpske.com

Umjetnik Marko Kusmuk dobitnik nagrade "Golden Osten", na međunarodnom bijenalu crteža u Skoplju.

Priznanje mu je uručeno u Nacionalnoj galeriji Sjeverne Makedonije, a žiri, koji je radio na čelu sa kustosom bijenala Emilom Aleksijevim, Kusmukovo djelo "Buđenje" izabrao je u konkurenciji od 1.035 radova koje je predstavilo 336 umjetnika iz 52 države.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo da moj rad po mišljenju internacionalnog žirija zaslužuje ovu nagradu. Ovo bijenale postoji već 55 godina i za to vrijeme ugostili su i nagradili mnoge značajne umjetnike poput Marine Abramovič, Džozefa Košuta, Vladimira Veličkovića, Jože Cijuha, Pjera Sulaža i mnoge druge pa mi je posebna čast da se i moj rad nađe među njihovim remek delima - izjavio je Marko Kusmuk povodom dobijanja ovog priznanja.

Kusmuk je ranije za svoja djela dobio nekoliko priznanja u zemlji i inostranstvu, i to: prvu nagradu za crtež fondacije "Vladimir Veličković", veliku nagradu Udruženja likovnih umjetnika Srbije povodom 100 godina ULUS-a, kao i Prvu nagradu za crtež "Zlatni lav" u Veneciji na izložbi "Venis Lend".

Ovaj umjetnik izlaže od 2007. godine i od tada je realizovao 24 samostalne izložbe u Srbiji, Njemačkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Crnoj Gori, Makedoniji, a kolektivno je izlagao na više od 60 žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu (Kina, Japan, Italija, Njemačka, Turska, Danska, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina).

Kusmuk je rođen 1985. godine u Sarajevu, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na slikarskom odsjeku je diplomirao 2007. godine. Magistrirao je 2008. godine u Rimu na Akademiji lijepih umjetnosti, na odsjeku za slikarstvo.

Doktorske studije završio je 2016. godine odbranom disertacije sa radom/tezom pod nazivom "Likovna dekonstrukcija u dualizmu lica i naličja" u klasi profesora Miloša Šobajića.

Živi i radi u Beogradu, a kao samostalni umjetnik izražava se kroz slikarstvo i crtež.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Brat 28.02.2023. 19:52
    Bravoo majstore!
Povezane vijesti
Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih
Viktor Nišić nagrađen za rad na temu „Svi naši preci“ Viktor Nišić nagrađen za rad na temu „Svi naši preci“
Vesni Kapor nagrada za roman "Maša i medvedi" Vesni Kapor nagrada za roman "Maša i medvedi"
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    11h 43m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    10h 38m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    5h 26m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    6h 32m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    15h 0m
    0