Marković: Nametnuti amandmani opravdavaju razmatranje novog Ustava

27.02.2021. 12:21
9
IZVOR: SRNA

Profesor ustavnog prava Goran Marković izjavio je da je Ustav Republike Srpske uredio cjelokupnu ustavnu materiju od 1992. do 1995. godine, omogućivši da Srpska funkcioniše kao nezavisna država, ali da bi, zbog određenih nametnutih amandmana, bilo opravdano razmatrati mogućnost donošenja novog.

Marković je za Srnu povodom 29 godina od usvajanja Ustava Republike Srpske istakao da je najvši pravni akt Srpske pretrpio značajne promjene stupanjem na snagu Ustava BiH, ali da i danas reguliše praktično sve dijelove ustavne materije - od ljudskih prava, organizacije državne vlasti, pa do teritorijalne organizacije Srpske.

Prema njegovim riječima, Ustav Republike Srpske pisan je u duhu jugoslovenske i srpske ustavnopravne tradicije, jednim lijepim, razumljivim jezikom i ne sadrži norme koje su nejasne, protivrječne i međusobno neusklađene.

- Istina, u Ustavu postoji određeni broj amandmana koje je svojevremeno nametnuo visoki predstavnik, koji su u pravnotehničkom smislu pisani na jako loš način, tako da oni kvare čistoću ovog pravničkog jezika i teksta - ukazao je Marković, koji je i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Marković pojašnjava da je Ustav Republike Srpske mnogo puta mijenjan, a naročito od 1995. godine, kada je na snagu stupio Ustav BiH, pa sad ima 140 članova i čak 122 amandmana, što je veoma mnogo.

- Sve to je doprinijelo da je prvobitni ustavni tekst značajnim dijelom izmijenjen i to je jedan od razloga zbog kojeg bi bilo opravdano razmatrati mogućnost donošenja novog ustava - istakao je Marković.

On je dodao da je čuo za inicijative za izmjene najvišeg pravnog akta Republike Srpske ili za donošenje novog, naglasivši da je to složen proces za koji je potreban i politički konsenzus.

- Činjenica je da se ustav donosi po ustavotvornom postupku, koji je složeniji od zakonodavnog. Tu je potrebna dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini, a pita se Vijeće naroda Republike Srpske. O tome je zaista potrebno veoma pažljivo promisliti, vidjeti koja su to nova rješenja koja bi bila unesena, a koja bi mogla dobiti kvalifikovanu skupštinsku većinu - pojasnio je Marković.

Marković je rekao da sa jedne strane postoji potreba da sam tekst Ustava bude prečišćen kako bi bio čitljiviji i jasniji, ali i da se otklone neke veoma nejasne i pravnotehnički loše pisane ustavne norme, koje je nametnuo visoki predstavnik.

- S druge strane, vjerovatno postoji potreba i za nekim potpuno novim ustavnim rješenjima koja bi bila sadržana bilo u izmjenama, odnosno ustavnim amandmanima, ili u potpuno novom ustavnom tekstu. To je, ipak, najvećim dijelom i stvar saglasnosti političkih činilaca, koji trebaju da dignu ruku za taj novi ustav - zaključio je Marković.

Prvi Ustav Republike Srpske donesen je 28. februara 1992. godine kao Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, bezbjednosti, legaliteta i legitimiteta Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva.

Donošenjem prvog Ustava Republike Srpske srpski narod i njegovo tadašnje rukovodstvo poslali su jasnu poruku da žele da žive u demokratski uređenom društvu u kojem su prava i slobode zagarantovane svima koji poštuju taj akt.

Tadašnja generacija političara pokazala je da ima hrabrosti, želje, snage i viziju da Republiku Srpsku uredi i kroz njen najveći zakonodavni akt - Ustav.

Prvi hrabar korak srpskih poslanika u Sarajevu i njihova istorijska odluka da osnuju Skupštinu srpskog naroda, 24. oktobra 1991. godine, označili su stvaranje Republike Srpske.

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    Skupstina 10.03.2021. 09:21
    Treba njega pitati stamisli o inckovom slucaju.
  • Generic placeholder image
    Ustav 02.03.2021. 22:42
    Ako ovakvom dajemo pravo da nam kroji ustav tesko nama,ubrzo cemo sa njim u unitarnu bih.
  • Generic placeholder image
    Normalan 01.03.2021. 21:43
    Citam o dr Blagojevicu sta pisu ljudi, znanje, dobrota,patriotizam. Takav strucnjak moze lako vani ali ostaje ovdje. Sa druge strane citam o Markovicu komentare koji govore o njegovim izjavama. Pogledam internet sve istina. Sramotno ponasanje bez imalo stida.
  • Generic placeholder image
    Lepi 01.03.2021. 19:26
    Ovakvih prodanih dusa nikad nije nedostajalo u srpskom narodu.Neuspjeh drustva je sto ih favorizuje umjesto da ih stavi na margine drustva.
  • Generic placeholder image
    Razum 28.02.2021. 17:51
    Hoce li se dozvati razumu nasa pozicija SNSD da skloni ovakve probosanske misljenike?
  • Generic placeholder image
    Student studentu 28.02.2021. 09:52
    Znate kako kazu, nije majka dijete ruzila sto je nesto uradilo,nego zato sto se neuspjesno pravdalo.
    Moze Markovic imati svoje poglede to niko ne spori ali ucestvovati u forumima u kojima su prof. GREBO, prof. KUKIC,prof.NEDJVET JUSIC,MIRKO PEJANOVIC,molim vas pametnom je dovoljno. Ali potika je cudo, samo politicari misle da su ljudi glupi.SVE SE ZNA.
  • Generic placeholder image
    Student 27.02.2021. 23:16
    Odličan tekst. Za profesora Markovića samo riječi hvale. Ko god je ikad ušao u stručnu raspravu na seminarima sa NVO i strancima o unitarizaciji, zna da jedino argumente profesora Markovića o ustavnom postanku, položaju i značaju Republike Srpske niko ne može da pobije. Ko je još osporio tako pedantno priču o nekakvoj državi BiH prije 1995, nego profesor Marković?
    Gospodin Dodik, i uopšte svaki političar koji drži do sebe, sigurno zna koliko je profesor Marković uzdigao Pravni fakultet, i kakve je argumente on uvijek isticao u odbranu Republike Srpske. Ako ćemo braniti da profesori imaju i drugačije poglede, uprkos tome što se bore za Republiku, onda niti smo mi studenti, niti bi profesori bez svog mišljenja bili profesori. Kolega, pročitajte malo o teoriji agregacije, uzmite i vi neki seminar kao mnogi od nas, pa naučite od profesora Markovića zašto je Ustav Republike Srpske i dalje najstariji od svih ustava u BiH.
  • Generic placeholder image
    Xy 27.02.2021. 22:28
    Predsjednik Radnicko-komunisticke partije Bosne i Hercegovine dekan Pravnog fakulteta u Republici Srpskoj.Aferim
  • Generic placeholder image
    Student 27.02.2021. 15:31
    To kaze urednik,,novog plamena,,koji vjeronauku u skolama osudjuje,koji u istom tom casopisu kaze da je dodikovo vidjenje bih separatisticko,koji kaze da je bih drzava a ne drzavna zajednica(sto dodik istice),koji kaze da snsd uslovljava svoje birace, koji kaze da predsjednistvo treba imati jednog predsjednika koji bi se birao u parlamentu bih itd. Blago nama sa ovakvim ljudima na pozicijama. Pitam se samo da li bi bio na tom mjestu da dodik zna za ovakve stavove.
    Markovicu neka te sramota ovakvih izjava, a da ne kazem da si zajedno sa sehicem, pejanovicem, nekadasnjim prof.grebom, prof. kukicem i njima slicnim u forumu tuzla koji se zalazu za promjene entitetske strukture.
Povezane vijesti
Godišnjica donošenja prvog Ustava Srpske Godišnjica donošenja prvog Ustava Srpske
Srpska spremna za novi ustav, da li su spremni i nadležni Srpska spremna za novi ustav, da li su spremni i nadležni
Marković: Pravnici ne traže posao - posao traži pravnike Marković: Pravnici ne traže posao - posao traži pravnike
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 34m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    9h 32m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    17h 58m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    16h 13m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    17h 52m
    0