Марковић: Наметнути амандмани оправдавају разматрање новог Устава

27.02.2021. 12:21
9
ИЗВОР: СРНА

Професор уставног права Горан Марковић изјавио је да је Устав Републике Српске уредио цјелокупну уставну материју од 1992. до 1995. године, омогућивши да Српска функционише као независна држава, али да би, због одређених наметнутих амандмана, било оправдано разматрати могућност доношења новог.

Марковић је за Срну поводом 29 година од усвајања Устава Републике Српске истакао да је највши правни акт Српске претрпио значајне промјене ступањем на снагу Устава БиХ, али да и данас регулише практично све дијелове уставне материје - од људских права, организације државне власти, па до територијалне организације Српске.

Према његовим ријечима, Устав Републике Српске писан је у духу југословенске и српске уставноправне традиције, једним лијепим, разумљивим језиком и не садржи норме које су нејасне, противрјечне и међусобно неусклађене.

- Истина, у Уставу постоји одређени број амандмана које је својевремено наметнуо високи представник, који су у правнотехничком смислу писани на јако лош начин, тако да они кваре чистоћу овог правничког језика и текста - указао је Марковић, који је и декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Марковић појашњава да је Устав Републике Српске много пута мијењан, а нарочито од 1995. године, када је на снагу ступио Устав БиХ, па сад има 140 чланова и чак 122 амандмана, што је веома много.

- Све то је допринијело да је првобитни уставни текст значајним дијелом измијењен и то је један од разлога због којег би било оправдано разматрати могућност доношења новог устава - истакао је Марковић.

Он је додао да је чуо за иницијативе за измјене највишег правног акта Републике Српске или за доношење новог, нагласивши да је то сложен процес за који је потребан и политички консензус.

- Чињеница је да се устав доноси по уставотворном поступку, који је сложенији од законодавног. Ту је потребна двотрећинска већина у Народној скупштини, а пита се Вијеће народа Републике Српске. О томе је заиста потребно веома пажљиво промислити, видјети која су то нова рјешења која би била унесена, а која би могла добити квалификовану скупштинску већину - појаснио је Марковић.

Марковић је рекао да са једне стране постоји потреба да сам текст Устава буде пречишћен како би био читљивији и јаснији, али и да се отклоне неке веома нејасне и правнотехнички лоше писане уставне норме, које је наметнуо високи представник.

- С друге стране, вјероватно постоји потреба и за неким потпуно новим уставним рјешењима која би била садржана било у измјенама, односно уставним амандманима, или у потпуно новом уставном тексту. То је, ипак, највећим дијелом и ствар сагласности политичких чинилаца, који требају да дигну руку за тај нови устав - закључио је Марковић.

Први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. године као Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, безбједности, легалитета и легитимитета Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.

Доношењем првог Устава Републике Српске српски народ и његово тадашње руководство послали су јасну поруку да желе да живе у демократски уређеном друштву у којем су права и слободе загарантоване свима који поштују тај акт.

Тадашња генерација политичара показала је да има храбрости, жеље, снаге и визију да Републику Српску уреди и кроз њен највећи законодавни акт - Устав.

Први храбар корак српских посланика у Сарајеву и њихова историјска одлука да оснују Скупштину српског народа, 24. октобра 1991. године, означили су стварање Републике Српске.

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    Skupstina 10.03.2021. 09:21
    Treba njega pitati stamisli o inckovom slucaju.
  • Generic placeholder image
    Ustav 02.03.2021. 22:42
    Ako ovakvom dajemo pravo da nam kroji ustav tesko nama,ubrzo cemo sa njim u unitarnu bih.
  • Generic placeholder image
    Normalan 01.03.2021. 21:43
    Citam o dr Blagojevicu sta pisu ljudi, znanje, dobrota,patriotizam. Takav strucnjak moze lako vani ali ostaje ovdje. Sa druge strane citam o Markovicu komentare koji govore o njegovim izjavama. Pogledam internet sve istina. Sramotno ponasanje bez imalo stida.
  • Generic placeholder image
    Lepi 01.03.2021. 19:26
    Ovakvih prodanih dusa nikad nije nedostajalo u srpskom narodu.Neuspjeh drustva je sto ih favorizuje umjesto da ih stavi na margine drustva.
  • Generic placeholder image
    Razum 28.02.2021. 17:51
    Hoce li se dozvati razumu nasa pozicija SNSD da skloni ovakve probosanske misljenike?
  • Generic placeholder image
    Student studentu 28.02.2021. 09:52
    Znate kako kazu, nije majka dijete ruzila sto je nesto uradilo,nego zato sto se neuspjesno pravdalo.
    Moze Markovic imati svoje poglede to niko ne spori ali ucestvovati u forumima u kojima su prof. GREBO, prof. KUKIC,prof.NEDJVET JUSIC,MIRKO PEJANOVIC,molim vas pametnom je dovoljno. Ali potika je cudo, samo politicari misle da su ljudi glupi.SVE SE ZNA.
  • Generic placeholder image
    Студент 27.02.2021. 23:16
    Odličan tekst. Za profesora Markovića samo riječi hvale. Кo god je ikad ušao u stručnu raspravu na seminarima sa NVO i strancima o unitarizaciji, zna da jedino argumente profesora Markovića o ustavnom postanku, položaju i značaju Republike Srpske niko ne može da pobije. Кo je još osporio tako pedantno priču o nekakvoj državi BiH prije 1995, nego profesor Marković?
    Gospodin Dodik, i uopšte svaki političar koji drži do sebe, sigurno zna koliko je profesor Marković uzdigao Pravni fakultet, i kakve je argumente on uvijek isticao u odbranu Republike Srpske. Ako ćemo braniti da profesori imaju i drugačije poglede, uprkos tome što se bore za Republiku, onda niti smo mi studenti, niti bi profesori bez svog mišljenja bili profesori. Кolega, pročitajte malo o teoriji agregacije, uzmite i vi neki seminar kao mnogi od nas, pa naučite od profesora Markovića zašto je Ustav Republike Srpske i dalje najstariji od svih ustava u BiH.
  • Generic placeholder image
    Xy 27.02.2021. 22:28
    Predsjednik Radnicko-komunisticke partije Bosne i Hercegovine dekan Pravnog fakulteta u Republici Srpskoj.Aferim
  • Generic placeholder image
    Student 27.02.2021. 15:31
    To kaze urednik,,novog plamena,,koji vjeronauku u skolama osudjuje,koji u istom tom casopisu kaze da je dodikovo vidjenje bih separatisticko,koji kaze da je bih drzava a ne drzavna zajednica(sto dodik istice),koji kaze da snsd uslovljava svoje birace, koji kaze da predsjednistvo treba imati jednog predsjednika koji bi se birao u parlamentu bih itd. Blago nama sa ovakvim ljudima na pozicijama. Pitam se samo da li bi bio na tom mjestu da dodik zna za ovakve stavove.
    Markovicu neka te sramota ovakvih izjava, a da ne kazem da si zajedno sa sehicem, pejanovicem, nekadasnjim prof.grebom, prof. kukicem i njima slicnim u forumu tuzla koji se zalazu za promjene entitetske strukture.
Повезане вијести
Годишњица доношења првог Устава Српске Годишњица доношења првог Устава Српске
Српска спремна за нови устав, да ли су спремни и надлежни Српска спремна за нови устав, да ли су спремни и надлежни
Марковић: Правници не траже посао - посао тражи правнике Марковић: Правници не траже посао - посао тражи правнике
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 45m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 7m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    20h 12m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    23h 0m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    16h 21m
    0