Međunarodni festival malih scena i monodrame od 7. do 11. decembra u Istočnom Sarajevu

24.11.2023. 15:16
0
IZVOR: katera.news

Međunarodni festival malih scena i monodrame Istočno Sarajevo biće održan od 7. do 11. decembra u Istočnom Novom Sarajevu, a u takmičarskom programu biće odigrano pet pozorišnih predstava i šest monodrama.

Direktor Kulturnog centra, selektor i direktor festivala Mladen Janković istakao je da će se publici u Istočnom Sarajevu predstaviti glumciz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH, te da će biti dodijeljene četiri festivalske nagrade, za najbolju predstavu, najbolju monodramu, najboljeg glumca i najbolju glumicu.

Festival u 20.00 časova otvara predstava "Narodni poslanik", po tekstu Branislava Nušića,a u izvođenju Nikšićkog pozorišta. U predstavi igraju Stevan Vuković, Marija Đurić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Kristijan Blečić, Ana Drljević, Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đorđević, Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović.

U petak, 8. decembra, od 13.00 časova na programu je monodrama "Miloš Veliki – knjaz srpski" po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji direktora Srpskog pozorišta u Mađarskoj Milana Rusa, u kojoj igra Aleksandar Dunić.

Istog dana od 18.00 časova publici će se predstaviti Gradsko pozorište Čačak sa monodramom "Nenapisana pisma" u kojoj igra Vanja Milačić, dok od 20.00 časova gostuje koprodukcijska predstava Gradskog pozorišta Gradiška i RRD Beograd "Scene iz bračnog života" po tekstu Ingmar Bergman, u režiji Ane Tomović, u kojoj igraju Tamara Krcunović i Zlatan Vidović.

U subotu, 9. decembra, od 18.00 časova gostuje Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Banjaluke sa monodramom "Ko kamen – Velenka Brstinova i kćer joj Dragana" po tekstu Dragane Mandrape, u kojoj igra Ljiljana Čekić.

Od 20.00 časova je na programu predstava Narodnog pozorišta Niš "Heroj nacije" po tekstu Ivana M. Lalića, a igraju Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milojević, Una Kostić i Dragiša Veljković.

U nedjelju, 10. decembra, od 18.00 časova na programu je monodrama "Gospođa Milihbrot", u kojoj igra Gorica Popović, koja potpisuje i režiju, dok od 20.00 časova gostuje "Opera b.b.2 iz Zagreba i Festival "Rovinj" sa predstavom "Karlota Krizi - od Vižinade do vječnosti", u kojoj igraju Anamarija Serda i Ronald Braus.

Posljednjeg dana festivača, u ponedjeljak, 11. decembra, od 13.00 časova publici će se predstaviti "Art kvart" iz Kragujevca sa monodramom "Život piše ljubavne romane", u kojoj igra Jasmina Dimitrijević.

Istog dana, od 18.00 časova igraže Prvo prigradsko pozorište "Puls teatar" Lazarevac sa monodramom "E, ne dam bre" u kojoj igra Maja Sofronijević, dok će od 20.00 časova publici se predstaviti "Dis teatar mladih" iz Banjaluke sa predstavom "Ja (o) meni", čiju režiju potpisuje Velimir Teče, a igraju Mina Lazarević i Srđan Ivanović.

Sve predstave i monodrame se igraju u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, a prodaja ulaznica počinje u ponedjeljak, 27. novembra.

Karte je moguće kupiti u periodu od 12.00 do 18.00 časova na blagajni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, a prijatelji Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ljiljana Čekić: Važan je dobar tekst, a ne forma Ljiljana Čekić: Važan je dobar tekst, a ne forma
Najbolja predstava “Karlota Grizi – od Vižinade do vječnosti” Najbolja predstava “Karlota Grizi – od Vižinade do vječnosti”
"Gospođa Milihbrot" ispraćena gromoglasnim aplauzom "Gospođa Milihbrot" ispraćena gromoglasnim aplauzom
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 36m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 27m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 14m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 40m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 22m
    0