Међународни фестивал малих сцена и монодраме од 7. до 11. децембра у Источном Сарајеву

24.11.2023. 15:16
0
ИЗВОР: katera.news

Међународни фестивал малих сцена и монодраме Источно Сарајево биће одржан од 7. до 11. децембра у Источном Новом Сарајеву, а у такмичарском програму биће одиграно пет позоришних представа и шест монодрама.

Директор Културног центра, селектор и директор фестивала Младен Јанковић истакао је да ће се публици у Источном Сарајеву представити глумци из Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ, те да ће бити додијељене четири фестивалске награде, за најбољу представу, најбољу монодраму, најбољег глумца и најбољу глумицу.

Фестивал у 20.00 часова отвара представа "Народни посланик", по тексту Бранислава Нушића,а у извођењу Никшићког позоришта. У представи играју Стеван Вуковић, Марија Ђурић, Маша Божовић, Никола Васиљевић, Кристијан Блечић, Ана Дрљевић, Матија Мемедовић, Бобан Чворовић, Милица Кекић, Павле Богојевић, Лазар Ђорђевић, Велизар Касалица и Небојша Вулановић.

У петак, 8. децембра, од 13.00 часова на програму је монодрама "Милош Велики – књаз српски" по тексту Милована Витезовића, у режији директора Српског позоришта у Мађарској Милана Руса, у којој игра Александар Дунић.

Истог дана од 18.00 часова публици ће се представити Градско позориште Чачак са монодрамом "Ненаписана писма" у којој игра Вања Милачић, док од 20.00 часова гостује копродукцијска представа Градског позоришта Градишка и РРД Београд "Сцене из брачног живота" по тексту Ингмар Бергман, у режији Ане Томовић, у којој играју Тамара Крцуновић и Златан Видовић.

У суботу, 9. децембра, од 18.00 часова гостује Српско културно и просвјетно друштво "Просвјета" из Бањалуке са монодрамом "Ко камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана" по тексту Драгане Мандрапе, у којој игра Љиљана Чекић.

Од 20.00 часова је на програму представа Народног позоришта Ниш "Херој нације" по тексту Ивана М. Лалића, а играју Драган Божа Марјановић, Снежана Петровић, Урош Милојевић, Уна Костић и Драгиша Вељковић.

У недјељу, 10. децембра, од 18.00 часова на програму је монодрама "Госпођа Милихброт", у којој игра Горица Поповић, која потписује и режију, док од 20.00 часова гостује "Опера б.б.2 из Загреба и Фестивал "Ровињ" са представом "Карлота Кризи - од Вижинаде до вјечности", у којој играју Анамарија Серда и Роналд Браус.

Посљедњег дана фестивача, у понедјељак, 11. децембра, од 13.00 часова публици ће се представити "Арт кварт" из Крагујевца са монодрамом "Живот пише љубавне романе", у којој игра Јасмина Димитријевић.

Истог дана, од 18.00 часова играже Прво приградско позориште "Пулс театар" Лазаревац са монодрамом "Е, не дам бре" у којој игра Маја Софронијевић, док ће од 20.00 часова публици се представити "Дис театар младих" из Бањалуке са представом "Ја (о) мени", чију режију потписује Велимир Тече, а играју Мина Лазаревић и Срђан Ивановић.

Све представе и монодраме се играју у сали Културног центра Источно Ново Сарајево, а продаја улазница почиње у понедјељак, 27. новембра.

Карте је могуће купити у периоду од 12.00 до 18.00 часова на благајни Културног центра Источно Ново Сарајево.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Србије, град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а пријатељи Матична библиотека Источно Сарајево и Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Љиљана Чекић: Важан је добар текст, а не форма Љиљана Чекић: Важан је добар текст, а не форма
Најбоља представа “Карлота Гризи – од Вижинаде до вјечности” Најбоља представа “Карлота Гризи – од Вижинаде до вјечности”
"Госпођа Милихброт" испраћена громогласним аплаузом "Госпођа Милихброт" испраћена громогласним аплаузом
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 2m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 44m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 12m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 33m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 42m
    0