Migranti ponovo "nadiru"

08.09.2023. 17:35
0
IZVOR: srpskainfo.com

Služba za poslove sa strancima u prvih šest mjeseci ove godine evidentirala je 12.931 stranaca koji ilegalno borave u BiH, što je najveći broj do sada evidentiranih migranata nakon usporavanja migracija usljed pandemije korona virusa.

Navodi se ovo u informaciji o stanju migracija u BiH za prvih šest mjeseci ove godine koju je Ministarstvo bezbjednosti BiH dostavilo Savjetu ministara BiH.

U istoj informaciji stoji da je za 1.100 migranata izrečena mjera protjerivanja s teritorija BiH, dok su 754 osobe obuhvaćene mjerom nadzora.

– Boravak je otkazan za 404 osobe, a viza poništena za njih 40. U četiri privremena prihvatna centra prosječno je u prvoj polovini ove godine boravilo 1.000 osoba, što je upola manje nego u istom periodu prethodne godine – ističe se u informaciji.

Dodaje se da je Granična policija BiH u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska granice evidentirala ukupno 4.557 osoba, što je povećanje za 65 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Osobe otkrivene u nezakonitom prelasku bile su većinom državljani Afganistana (782), potom Turske (381), Pakistana (158), Bangladeša (89) i Maroka (82).

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u prvih šest mjeseci 2023. godine iskazalo je 11.966 osoba, od čega je zahtjev za azil u BiH podnijelo njih 54 ili 0,53 odsto od ukupnog broja iskazanih namjera za azil.

– Pozitivno su riješena 23 zahtjeva za međunarodnom zaštitom, odnosno 21 osoba ostvarila je pravo na supsidijarnu zaštitu, dok je dvjema osobama odobren status azila. Osim navedenog, supsidijarna zaštita produžena je za četiri osobe. Zahtjev za azil odbijen je za devet, a postupak obustavljen za 29 osoba – navodi se u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH, koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara.

 

Autor: Snježana Karić

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Najčitanije
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    14h 56m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    13h 45m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    16h 22m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    16h 27m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    15h 55m
    0