Milivoje Vukašinović: Paljanin za upravljačkom palicom vojnog helikoptera

22.03.2020. 20:40
1
IZVOR: Katera

Biti pilot ratnog vojnog vazduhoplova san je mnogih dječaka i djevojčica širom svijeta. Mnogi od nas su tokom ranog djetinjstva maštali i zamišljali sebe kao pilote, te često oponašali zvuk aviona jureći kroz dvorište.

Međutim, nekome se ta želja javi i kasnije. Tako je bilo i u slučaju našeg sugrađanina, Paljanina, Milivoja Vukašinovića, koji će u septembru ove godine završiti studije na Vojnoj akademiji u Beogradu, odsjek Vojno vazduhoplovstvo i postati oficir - pilot vojnog vazduhoplova.

- Interesovanje za vazduhoplovstvo uopšte, a naročito za vojno vazduhoplovstvo kod mene se javilo još u srednjoj školi, dok je ljubav prema avionima i helikopterima, te letenju uopšteno jačala i ojačala tokom ovih pet godina studiranja i obuke - kaže Vukašinović za "Kateru".

Slika

 

Vukašinović ističe da su ga, pored svih prednosti i atraktivnosti letačkog poziva, za ovaj poziv privukle i druge stvari poput uslova školovanja i studiranja na Vojnoj akademiji, stečenog znanja i vještina koje se tokom studiranja na ovoj akademiji pružaju.

- Tu mislim, prvenstveno, na dosta praktičnih obuka i znanja, te nekih osobina za koje smatram da se steknu i izgrade tokom nekoliko godina provedenih u vojnom sistemu. Takođe, jako bitan faktor i velika prednost školovanja na Vojnoj akademiji je i obezbjeđen posao po završetku studija, što je danas jako važno - kaže Vukašinović.

Vukašinović ističe da je Vojna akademija u Beogradu ustanova sa veoma dugom tradicijom od čak 170 godina postojanja, sa veoma dobrim i stručnim profesorima i saradnicima. Plan i program na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi pruža širok spektar znanja, što se i u pozivu pilota veoma traži.

- Završiti studije na fakultetu sa ovakvom tradicijom i istorijom danas je veoma respektabilno i nosi jednu posebnu "težinu". Iskreno, kada je izašao konkurs za prijem kadeta, nisam mnogo ni razmišljao o drugim akademijama, prijavio sam se na ovu i prošao - ističe Vukašinović.

On dodaje da je po uspješno položenom prijemnom ispitu, gdje se traži znanje iz matematike i fizičke spremnosti, kao kandidat za smijer Vojno vazduhoplovstvo, pristupio ljekarskim pregledima na VMA u trajanju od pet dana.

- Tu se provjerava psihofizička sposobnost za letački poziv i ukoliko kandidat ispuni zahtjevane kriterijume, podliježe testu linearnog narastanja ubrzanja ili, popularno, centrifuga, gdje se tijelo izlaže i do pet i po puta većoj sili Zemljine teže - kaže Vukašinović.

Prijemnom ispitu tu nije kraj, važno je proći i obuku skoka iz aviona sa padobranom, selektivnog letenja u trajanju od 10 sati na trenažno-školskom avionu, gdje se provjerava pilotova reakcija u vazduhu, motoričke sposobnosti, emocije koje se iskazuju tokom letenja i niz drugih parametara.

- Tek ukoliko se procijeni da kandidat posjeduje neophodni potencijal za nastavak školovanja kao budući pilot i ukoliko ispuni sve zahtijevane kriterijume, tek onda dobija status kadeta Vojne akademije, smijera Vojno vazduhoplovstvo. Iako zvuči dosta komplikovano i iako poziv vojnog pilota prati "fama", nije sve onako kako se priča - ističe Vukašinović.

Milivoje kaže da je tokom procesa upisa na Akademiju, čuo mnogo različitih priča, poput toga da pilot ne smije imati plombu u zubu, što, kako kaže, nije istina.

- Uz dosta ljubavi, predanosti i rada sve ovo se prolazi. Naravno, tu je i faktor zdravstvene sposobnosti, na koji ne može niko uticati. Taj dio brine najveći broj kandidata, kao što je i mene. Suština tih provjera nije da oni utvrde da li si trenutno zdrav, nego da li ćeš biti zdrav narednih 20-30 godina, koliko se obavlja ovaj poziv i koliko se očekuje od tebe da letiš - kaže Vukašinović.

Slika

 

Prema njegovim riječima, televizijska serija "Vojna akademija" je dobar primjer kako se studira i živi na istoimenoj visokoobrazovnoj ustanovi u Beogradu.

- Po meni, serija "Vojna akademija" je dobar umjetnički projekat, koji je ostvario svoju „misiju“ , a to je da promoviše Akademiju, ljude koji tamo studiraju, kao i da zainteresuje mlade da upišu i studiraju na Vojnoj akademiji - kaže Vukašinović.

Milivoje kaže da je vojska veoma važna, jer ona kod mladog čovjeka izgradi određeni nivo samodiscipline, odgovornosti, tačnosti, preciznosti, poštovanja određene hijerarhije i izvršavanje svojih obaveza.

Vukašinović ističe da je prvi susret sa vojnim vazduhoplovom i prvi samostalni let neopisiv osjećaj svakog kadeta na odsjeku za Vojno vazduhoplovstvo, te da je prvi susret sa avionom i helikopterom imao tokom selektivnog letenja.

- Moj prvi susret sa vojnim vazduhoplovima sam imao na aerodromu "Pilot pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici tokom selektivnog letenja. Stvarno je bilo izuzetno gledati moćne mašine kako izvode najrazličitije akrobacije i letove prilikom svojih uvježbavanja, kako danju, tako i noću. Svi smo tada, očima uprtim u nebo, gledali te manevre i pitali se da li ćemo i mi možda nekada biti u mogućnosti da to doživimo - ističe Vukašinović.

S obzirom da Oružane snage BiH, u kojima Milivoje nastavlja rad i karijeru pilota po završetku studija na Vojnoj akademiji u Beogradu, nemaju avijaciju, on je odmah po upisu raspoređen na helikopterske jedinice.

- Letenje i avionom i helikopterom ima svoje prednosti i specifičnosti, a ja smatram i jedno i drugo izuzetnim doživljajem. Ja sam imao sreću da upravljam sa oba vazduhoplova, a osjećaj je bio neopisiv - dodaje Milivoje.

On kaže da na Vojnoj akademiji postoji određeni plan letačke obuke i broj časova naleta koji kadeti moraju ispuniti, te da on obuhvata različite razdjele obuke u različitim vremenskim uslovima, kao i danju i noću.

- Među pilotima postoji nepisano pravilo, da ono što znaš na zemlji za 5, gore u letu ćeš znati za 2 ili 3. Tako da svaki let iziskuje odličnu pripremu, ali uz dosta volje i truda, kao i uz pomoć nastavnika letenja, koji nam nesebično prenose veliko znanje, moguće je savladati tražene elemente u letu i napredovati u obuci - ističe Vukašinović.

Milivoje ove godine završava studije na Vojnoj akademiji, a svečana promocija biće održana u septembru ispred Narodne skupštine u Beogradu.

Slika

- Svako od nas, od početka obuke, mašta o tom danu i tradicionalnom bacanju šapke. Po završetku studija dobijam zvanje master vojnog vazduhoplovstva i pilota u činu potporučnika. Nakon toga, vraćam se u BiH, gdje ću nastaviti svoju karijeru u Oružanim snagama BiH i gdje se nadam daljem stručnom usavršavanju, što većem broju letova i letenju na što većem broju vazduhoplova - ističe Vukašinović.

Milivoje Vukašinović je rođen 1994. godine u Palama, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Po završetku srednje škole odlučuje se da upiše integrisane studije na Vojnoj akademiji u Beogradu, na odsijeku za Vojno vazduhoplovstvo.

Milivoju želimo puno sreće i uspješnog letenja u njegovoj pilotskoj karijeri, te želimo da istaknemo, da je opština Pale bogata, prvenstveno, jer je iznjedrila ovakve uspješne ljude kakav je Milivoje i mnogi drugi o kojima smo pisali i kojima ćemo tek da pišemo.

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Tina 23.03.2020. 08:21
    Bravo za našeg sugrađanina, želimo ti puno uspjeha u budućnosti
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    3h 47m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    14h 5m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    14h 11m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    14h 9m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    13h 0m
    0