Миливоје Вукашиновић: Паљанин за управљачком палицом војног хеликоптера

22.03.2020. 20:40
1
ИЗВОР: Катера

Бити пилот ратног војног ваздухоплова сан је многих дјечака и дјевојчица широм свијета. Многи од нас су током раног дјетињства маштали и замишљали себе као пилоте, те често опонашали звук авиона јурећи кроз двориште.

Међутим, некоме се та жеља јави и касније. Тако је било и у случају нашег суграђанина, Паљанина, Миливоја Вукашиновића, који ће у септембру ове године завршити студије на Војној академији у Београду, одсјек Војно ваздухопловство и постати официр - пилот војног ваздухоплова.

- Интересовање за ваздухопловство уопште, а нарочито за војно ваздухопловство код мене се јавило још у средњој школи, док је љубав према авионима и хеликоптерима, те летењу уопштено јачала и ојачала током ових пет година студирања и обуке - каже Вукашиновић за "Катеру".

Слика

 

Вукашиновић истиче да су га, поред свих предности и атрактивности летачког позива, за овај позив привукле и друге ствари попут услова школовања и студирања на Војној академији, стеченог знања и вјештина које се током студирања на овој академији пружају.

- Ту мислим, првенствено, на доста практичних обука и знања, те неких особина за које сматрам да се стекну и изграде током неколико година проведених у војном систему. Такође, јако битан фактор и велика предност школовања на Војној академији је и обезбјеђен посао по завршетку студија, што је данас јако важно - каже Вукашиновић.

Вукашиновић истиче да је Војна академија у Београду установа са веома дугом традицијом од чак 170 година постојања, са веома добрим и стручним професорима и сарадницима. План и програм на овој високообразовној установи пружа широк спектар знања, што се и у позиву пилота веома тражи.

- Завршити студије на факултету са оваквом традицијом и историјом данас је веома респектабилно и носи једну посебну "тежину". Искрено, када је изашао конкурс за пријем кадета, нисам много ни размишљао о другим академијама, пријавио сам се на ову и прошао - истиче Вукашиновић.

Он додаје да је по успјешно положеном пријемном испиту, гдје се тражи знање из математике и физичке спремности, као кандидат за смијер Војно ваздухопловство, приступио љекарским прегледима на ВМА у трајању од пет дана.

- Ту се провјерава психофизичка способност за летачки позив и уколико кандидат испуни захтјеване критеријуме, подлијеже тесту линеарног нарастања убрзања или, популарно, центрифуга, гдје се тијело излаже и до пет и по пута већој сили Земљине теже - каже Вукашиновић.

Пријемном испиту ту није крај, важно је проћи и обуку скока из авиона са падобраном, селективног летења у трајању од 10 сати на тренажно-школском авиону, гдје се провјерава пилотова реакција у ваздуху, моторичке способности, емоције које се исказују током летења и низ других параметара.

- Тек уколико се процијени да кандидат посједује неопходни потенцијал за наставак школовања као будући пилот и уколико испуни све захтијеване критеријуме, тек онда добија статус кадета Војне академије, смијера Војно ваздухопловство. Иако звучи доста компликовано и иако позив војног пилота прати "фама", није све онако како се прича - истиче Вукашиновић.

Миливоје каже да је током процеса уписа на Академију, чуо много различитих прича, попут тога да пилот не смије имати пломбу у зубу, што, како каже, није истина.

- Уз доста љубави, преданости и рада све ово се пролази. Наравно, ту је и фактор здравствене способности, на који не може нико утицати. Тај дио брине највећи број кандидата, као што је и мене. Суштина тих провјера није да они утврде да ли си тренутно здрав, него да ли ћеш бити здрав наредних 20-30 година, колико се обавља овај позив и колико се очекује од тебе да летиш - каже Вукашиновић.

Слика

 

Према његовим ријечима, телевизијска серија "Војна академија" је добар примјер како се студира и живи на истоименој високообразовној установи у Београду.

- По мени, серија "Војна академија" је добар умјетнички пројекат, који је остварио своју „мисију“ , а то је да промовише Академију, људе који тамо студирају, као и да заинтересује младе да упишу и студирају на Војној академији - каже Вукашиновић.

Миливоје каже да је војска веома важна, јер она код младог човјека изгради одређени ниво самодисциплине, одговорности, тачности, прецизности, поштовања одређене хијерархије и извршавање својих обавеза.

Вукашиновић истиче да је први сусрет са војним ваздухопловом и први самостални лет неописив осјећај сваког кадета на одсјеку за Војно ваздухопловство, те да је први сусрет са авионом и хеликоптером имао током селективног летења.

- Мој први сусрет са војним ваздухопловима сам имао на аеродрому "Пилот пуковник Миленко Павловић" у Батајници током селективног летења. Стварно је било изузетно гледати моћне машине како изводе најразличитије акробације и летове приликом својих увјежбавања, како дању, тако и ноћу. Сви смо тада, очима упртим у небо, гледали те маневре и питали се да ли ћемо и ми можда некада бити у могућности да то доживимо - истиче Вукашиновић.

С обзиром да Оружане снаге БиХ, у којима Миливоје наставља рад и каријеру пилота по завршетку студија на Војној академији у Београду, немају авијацију, он је одмах по упису распоређен на хеликоптерске јединице.

- Летење и авионом и хеликоптером има своје предности и специфичности, а ја сматрам и једно и друго изузетним доживљајем. Ја сам имао срећу да управљам са оба ваздухоплова, а осјећај је био неописив - додаје Миливоје.

Он каже да на Војној академији постоји одређени план летачке обуке и број часова налета који кадети морају испунити, те да он обухвата различите раздјеле обуке у различитим временским условима, као и дању и ноћу.

- Међу пилотима постоји неписано правило, да оно што знаш на земљи за 5, горе у лету ћеш знати за 2 или 3. Тако да сваки лет изискује одличну припрему, али уз доста воље и труда, као и уз помоћ наставника летења, који нам несебично преносе велико знање, могуће је савладати тражене елементе у лету и напредовати у обуци - истиче Вукашиновић.

Миливоје ове године завршава студије на Војној академији, а свечана промоција биће одржана у септембру испред Народне скупштине у Београду.

Слика

- Свако од нас, од почетка обуке, машта о том дану и традиционалном бацању шапке. По завршетку студија добијам звање мастер војног ваздухопловства и пилота у чину потпоручника. Након тога, враћам се у БиХ, гдје ћу наставити своју каријеру у Оружаним снагама БиХ и гдје се надам даљем стручном усавршавању, што већем броју летова и летењу на што већем броју ваздухоплова - истиче Вукашиновић.

Миливоје Вукашиновић је рођен 1994. године у Палама, гдје је завршио основну школу и гимназију. По завршетку средње школе одлучује се да упише интегрисане студије на Војној академији у Београду, на одсијеку за Војно ваздухопловство.

Миливоју желимо пуно среће и успјешног летења у његовој пилотској каријери, те желимо да истакнемо, да је општина Пале богата, првенствено, јер је изњедрила овакве успјешне људе какав је Миливоје и многи други о којима смо писали и којима ћемо тек да пишемо.

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Tina 23.03.2020. 08:21
    Bravo za našeg sugrađanina, želimo ti puno uspjeha u budućnosti
Повезане вијести
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    21h 47m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    6h 23m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    5h 39m
    0
  • Данас Марковдан
    10h 5m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    4h 19m
    0