Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinske snage upotrebljavaju fosfornu municiju

27.02.2022. 20:40
12
IZVOR: rs.sputniknews.com

Ukrajinska vojska, očajnički željeći da obuzda ofanzivu ruskih trupa, počela je masovnu upotrebu municije punjene fosforom u predgrađu Kijeva u blizini aerodroma Gostomelj, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

U Ministarstvu su istakli da ukrajinske snage upotrebljavaju granate kalibra 122mm za haubice D-30 i rakete sovjetske proizvodnje za sisteme BM-21 „Grad“, uprkos činjenici da je ova municija zabranjena trećim protokolom Konvencije UN o nehumanom oružju iz 1980. godine.

Baražni odredi ubili su četiri ukrajinska oficira u Sjeverodonjecku u Luganskoj oblasti, dodao je Konašenkov.

- U Sjeverodonjecku Luganske oblasti nacionalisti, djelujući kao baražni odredi, pod pretnjom streljanja komandanata pokušavaju da zaustave jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje se povlače i da ih natjeraju da nastave otpor. Ovi odredi ubili su četiri oficira Oružanih snaga Ukrajine - rekao je Konašenkov.

Trupe LNR, uz podršku Oružanih snaga Rusije, ubrzano razvijaju ofanzivu i napredovale su skoro 60 kilometara, saopštio je Konašenkov.

Prema njegovim riječima, jedinice Oružanih snaga Donjecke Narodne Republike napredovale su još tri kilometra u pravcu naselja Petrovsko i završavaju razbijanje rezervi Operativno-taktičke grupe ukrajinskih snaga „Vostok“. Uspostavljena je kontrola nad naseljima Anadol i Andreevka, dodao je on.

Portparol je dodao da je više od 300 porodica stiglo je u Lugansk sa teritorija Luganske Narodne Republike koje su okupirale ukrajinske trupe i njima je pružena sva potrebna pomoć.

Specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara. U petak je kretanje trupa obustavljeno u očekivanju mogućih pregovora sa Kijevom, ali je zbog odbijanja ukrajinske strane da u njima učestvuje operacija nastavljena u subotu.

Komentari 12
  • Generic placeholder image
    Hari 01.03.2022. 19:51
    Fašistima ništa nije strano od gasnih komora, raketa sa osiromašenim uranijumom pa do fosforne municije. Sluge i poslušnici Sotone na zadatku, ima da gore u paklu akobogda kad dođe sudnji dan. Otkrovenje po Jovanu iz Novog zavjeta piše upravo o sotoni i sudnjem danu, malo teško za razumiti ali ako se dublje misli može se shvatiti riječi ovog jevanđeliste.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 01.03.2022. 19:43
    Oj ture, Srboljub se piše sa velikim početnim slovom. To u vezi sa prvom bračnom noći ti je važilo za slabe ljude, nisu Turci smjeli pravim doći, a kojima jesu ti su se uglavnom i poturčili. Znaš koji su to danas . Turci se sa poturicama nisu nikada poistovjećivali. Znaš koliko vas govori turski jezik. Opet moram ponoviti, pazi bolan na kulturu.
  • Generic placeholder image
    Prva bracna noc 01.03.2022. 18:50
    Da ,da, sjecam se te lekcije, prvo aga pa beg pa onda domacin.
    Tjesi se srboljube da te je majka pobacila.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 01.03.2022. 14:41
    Oj ture, zadnje što vi trebate pominjati je genetski kod, znate vi svoje porijeklo, zato nas strašno mrzite, jer vas naše postojanje podsjeća na vašu izdaju sopstvenog naroda iz koga ste potekli i nedjela koja ste činili da bi očuvali privilegije kod okupatora. Identičan je slučaj i sa ukro ustašama. Na kraju, znam ko si ali ovo je javni prostor, pa poradi malo na kulturi izražavanja.
  • Generic placeholder image
    Ke pasa 01.03.2022. 01:31
    Svbojube mislim da bi i genetski kod izvukao iz m.da -sisanjem , stvarno si za vise nogu.
  • Generic placeholder image
    Krle 28.02.2022. 13:30
    Fašistima ništa nije strašno pa ni fosforna municija, ako ima SAD pošalju projektile sa osiromašenim uranijumom, nije isključeno da ga upotrijebe. Nato je već koristio takvo oružje u ratu protiv Srba u Republici Srpskoj i Srbiji. Za fašiste ne važe nikakve konvenciji o zabrani takve municije. Sreća je samo što Ruska federacija ima nuklearno oružje, tako da NATO nema monopol na to oružje. Zapadni teroristi ne vole što je tako, što im Rusi mogu da uzvrate, za ne daj Bože.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.02.2022. 09:31
    Oj ture, ti kažeš valjda nena a ne baba, ili je ta izreka jedan od mnogih dokaza o porijeklu vašeg jezika.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.02.2022. 09:25
    Oj ture, ti kažeš valjda nena a ne baba, ili je ta izreka jedan od mnogih dokaza o porijeklu vašeg jezika.
  • Generic placeholder image
    Aha@srboljub 28.02.2022. 07:24
    Ko o cemu baba o ustipcima.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 27.02.2022. 22:30
    I što ti ulaziš u srpske medije nepozvan...
  • Generic placeholder image
    Srboljub 27.02.2022. 22:28
    Oj ture, opet si tu, Rusi su u svojoj kući, a ustaše ko ustaše, šta bi drugo radili nego da čine ratne zločine, to vi u. feslije dobro znate.
  • Generic placeholder image
    Ma da 27.02.2022. 21:46
    Da meni udjes u kucu nepozvan fosfor bi ti iz usiju izlazi.
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 5m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 47m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 15m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 36m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 45m
    0