Misterija drevne kulture Lepenskog vira

21.08.2019. 20:34
0

Prije oko 8.000 godina umjetnici koji su živjeli u naselju na obali Dunava isklesali su gotovo 100 skulptura koje svjedoče o drevnoj kulturi Lepenskog vira, kojoj je prestižni američki časopis „Njujork Tajms” posvetio tekst u jučerašnjem broju.

Arheolozi kažu da glave tih skulptura izgledaju kao mješavina ljudskih i ribljih obilježja, što im dodaje na neobičnosti, piše list, navodeći da neki dizajni izgledaju poput kostura ribe, što se povezuje sa klisurama i bazenima u ovom dijelu Dunava, gdje su dugo jesetra i druge velike ribe bile osnovna životna namirnica.

Istraživači još raspravljaju o preciznom datiranju različitih naselja na Lepenskom viru i obližnjim lokalitetima, ali se slažu sa suštinskom činjenicom da ta nalazišta svjedoče o susretu i miješanju dvije kulture i naroda, odnosno poljoprivrednika sa Bliskog Istoka i lovaca i sakupljača koji su u to vrijeme živeli tu, piše „Njujork Tajms”.

Te navode, između ostalog, potvrđuju i posmrtni ostaci koji pripadaju dvojici farmera s Bliskog istoka, kako je utvrđeno DNK analizom, a još dokaza pružaju i načini sahranjivanja, pogotovo kada se uzme u obzir da su neki od došljaka sahranjivani po običajima domorodaca, navodi se u tekstu.

Dr Dušan Borić, jedan od sagovornika njujorškog lista i saradnik na Italijanskoj akademiji za napredne studije Univerziteta Kolumbija, kao i arheolog koji je detaljno proučavao lokalitet, rekao je da je Lepenski vir važniji nego ikad za istraživanje.

U tekstu se navodi da je ribolov bio važan na Dunavu prije nego što su farmeri došli i nastavio je to da bude još dugo nakon njihovog dolaska, te da su u susjednim naseljima, takođe ribarskim, gdje je isto dolazilo do kontakta mještana s lovcima-skupljačima, nađene skulpture sa dizajnom poput onih koji se nalaze na kamenim glavama Lepenskog vira, ali da nijedna od njih nema lice.

– Znamo da ih poljoprivrednici nisu donijeli sa sobom, lovci-sakupljači ih nisu napravili prije nego što su farmeri došli i nisu se proširili na ostatak Evrope – piše Njujork Tajms, ističući misterioznu prirodu kulture Lepenskog vira i neobičnih skulptura koje su samo tu otkrivene.

 

Komentari 0
Najčitanije
 • Ko je odgovoran za smrt bebe u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu?
  21.02.2020
  5
 • Biljana Abula – prva žena pilot putničkog aviona
  21h 26m
  3
 • Zbog zloupotrebe karata obustavljeno besplatno skijanje na Jahorini
  21.02.2020
  5
 • Za stimulativne otpremnine se prijavilo oko 780 zaposlenih
  21.02.2020
  0
 • U stravičnoj saobraćajnoj nesreći smrtno stradao pješak
  22.02.2020
  0