Мистерија древне културе Лепенског вира

21.08.2019. 20:34
0
ИЗВОР: Tanjug

Прије око 8.000 година умјетници који су живјели у насељу на обали Дунава исклесали су готово 100 скулптура које свједоче о древној култури Лепенског вира, којој је престижни амерички часопис „Њујорк Тајмс” посветио текст у јучерашњем броју.

Археолози кажу да главе тих скулптура изгледају као мјешавина људских и рибљих обиљежја, што им додаје на необичности, пише лист, наводећи да неки дизајни изгледају попут костура рибе, што се повезује са клисурама и базенима у овом дијелу Дунава, гдје су дуго јесетра и друге велике рибе биле основна животна намирница.

Истраживачи још расправљају о прецизном датирању различитих насеља на Лепенском виру и оближњим локалитетима, али се слажу са суштинском чињеницом да та налазишта свједоче о сусрету и мијешању двије културе и народа, односно пољопривредника са Блиског Истока и ловаца и сакупљача који су у то вријеме живели ту, пише „Њујорк Тајмс”.

Те наводе, између осталог, потврђују и посмртни остаци који припадају двојици фармера с Блиског истока, како је утврђено ДНК анализом, а још доказа пружају и начини сахрањивања, поготово када се узме у обзир да су неки од дошљака сахрањивани по обичајима домородаца, наводи се у тексту.

Др Душан Борић, један од саговорника њујоршког листа и сарадник на Италијанској академији за напредне студије Универзитета Колумбија, као и археолог који је детаљно проучавао локалитет, рекао је да је Лепенски вир важнији него икад за истраживање.

У тексту се наводи да је риболов био важан на Дунаву прије него што су фармери дошли и наставио је то да буде још дуго након њиховог доласка, те да су у сусједним насељима, такође рибарским, гдје је исто долазило до контакта мјештана с ловцима-скупљачима, нађене скулптуре са дизајном попут оних који се налазе на каменим главама Лепенског вира, али да ниједна од њих нема лице.

– Знамо да их пољопривредници нису донијели са собом, ловци-сакупљачи их нису направили прије него што су фармери дошли и нису се проширили на остатак Европе – пише Њујорк Тајмс, истичући мистериозну природу културе Лепенског вира и необичних скулптура које су само ту откривене.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Српски научници реконструисали лице из праисторије Српски научници реконструисали лице из праисторије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    14h 6m
    0
  • Крађа у Палама
    12h 24m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    8h 51m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    11h 39m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    5h 0m
    0