Mitropolit Amfilohije: Vlast izaziva i priprema građanski rat

15.05.2020. 13:16
0
IZVOR: SRNA

Njegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upozorio je danas da vlast u Crnoj Gori svojim postupcima izaziva i priprema građanski rat.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je došao ispred suda u Nikšiću da zatraži oproštaj od Njegovog preosveštenstva vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija jer je, kako je rekao, on trebalo da bude na njegovom mjestu.

- Molim vladiku da mi oprosti što je mojom krivicom postao episkop Eparhije budimljansko-nikšićke i mojom krivicom se uključio da brani svetinje - poručio je mitropolit Affilohije, obraćajući se građanima ispred suda u Nikšiću.

Mitropolit je izrazio nadu da će vlast donijeti normalnu i zdravu odluku i da će pustiti vladiku i sveštenstvo.

Njegovo visokopreosveštenstvo je naglasio da je on "tu glavni krivac i ako neko treba da se sudi, onda nema drugoga, osim mitropolita, koji je glavni krivac za sve što se dešava u crkvi u Crnoj Gori od devedesetih godina" prošlog vijeka.

- Ja sam trebao da budem tamo - rekao je mitropolit, na šta je masa naroda počela da kliče: "Svi, svi, svi!".

Kod Osnovnog suda u Nikšiću na trotoarima se okupilo više stotina građana koji drže ikone i prislužene svijeće, a ostroški monasi izgovaraju molitvu.

Episkopu Joanikiju i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću, Nikoli Marojeviću i Slobodanu Jokiću određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću.

Oni su pritvoreni zbog litije Svetom Vasiliju Ostroškom u utorak, 12. maja, u Nikšiću na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je prošla uprkos zabrani javnih okupljanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ministar kulture i medija Crne Gore zabranila podizanje spomenika mitropolitu Amfilohiju Ministar kulture i medija Crne Gore zabranila podizanje spomenika mitropolitu Amfilohiju
Djeca Božića Djeca Božića
Zvonite zvona, pjevaj Srblje, nikada raspeti nisu glasnije pjevali… Zvonite zvona, pjevaj Srblje, nikada raspeti nisu glasnije pjevali…
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    23h 40m
    0
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    5h 15m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    10h 30m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    21h 49m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    8h 16m
    0