Mitropolit Hrizostom: Da se ugledamo na primjer porodice Rabota

19.09.2021. 19:22
0
IZVOR: Katera

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Gospodin Hrizostom uz sasluženje sveštenstva osveštao je danas u paljanskom selu Ćemanovići temelje spomen-crkve Čudo Svetog arhangela Mihaila u Honi, čiji ktitor je Vlajko Rabota iz ovog sela.

Svečanom činu osvećenja temelja ove spomen-crkve prisustvovao je veliki broj mještana ovog i drugih sela u okolini, prijatelji, komšije i rodbina.

Mitropolit Hrizostom je poručio okupljenima da je ideja porodice Rabota bila da podigne hram u ovom selu koji će sve sazivati na molitvu i sabirati na jedinstvo, u vjeri i ljubavi, i svemu što je dobro.

- Gradnja crkve je veliki i istorijski događaj, to nije samo da gradimo običnu građevinu, već da gradimo svetinju Bogu, svetinju u kojoj će se upravo čovjek posvećivati, da gradimo crkve Božije, da se ovdje izliva blagodat Božija na one koji se sabiraju na molitvu, koji se pričešćuju, koji se kaju - rekao je mitropolit Hrizostom.

Slika

Foto: Katera

On je rekao da se prvi put na ovom prostoru gradi jedna bogomolja, koja će biti, ne samo ponos i dika porodice Rabota, već svih mještana sela Ćemanovići nadomak Pala.

- Evo povoda da se i drugi ugledaju kako nije dovoljno da imamo samo jedan ili dva hrama, koji mogu da napune dvije ulice u gradu, a da se onda pitamo gdje će ostali narod da uđe za Božić, Vaskrs, Svetoga Savu i druge velike praznike. Nikad nije dovoljno crkava, uvijek je malo i nedovoljno, zato je ovo primjer kako se svi možemo ugledati na porodicu Rabota - rekao je mitropolit Hrizostom.

Hrizostom je naglasio da ovaj hram ima i drugu simboliku, a to je činjenica što će to biti spomen-hram svima onima koji su položili svoje živote za odbranu ovog paljanskog kraja, koji su poginuli za Krst časni i slobodu zlatnu.

Sin ktitora spomen-crkve, koja će biti posvećena Čudu Svetog arhangela Mihaila u Honi Dragoslav Rabota rekao je novinarima da će gradnja crkve početi na proljeće, te da je ideja da to bude crkva-brvnara.

- Crkva je posvećena crnogorskim vojnicima koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu braneći narod, prvenstveno Ćemanovića, koji su se u to vrijeme zvali Šajnovići i selo je tada brojalo oko 800 domaćinstava - kaže Rabota.

On dodaje da na njihovom imanju, samo nekoliko metara od mjesta gdje su podignuti temelji ove spomen-crkve, se nalazi zajednička grobnica u kojoj su, prema nekim istraživanjima, sahranjeni posmrtni ostaci oko desetak crnogorskih vojnika.

Slika

Foto: Katera

- Nismo utvrdili ko su ljudi, međutim nakon dužeg traganja, došli smo do spiska svih ljudi koji su poginuli na području Glasinca i Pala, te na neki način ovu crkvu posvećujemo svima njima, koji su poginuli braneći ove krajeve i koji su položili veliku žrtvu - rekao je Rabota.

Rabota je dodao da je crkva posvećena Čudu Svetog arhangela Mihaila po prijedlogu i želji Njegove svetosti mitropolita Hrizostoma.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da, bez obzira gdje se srpski narod nalazi, postoji trajna obaveza da se čuva srpska vjera, tradicija i da gradimo i podižemo hramove.

Jugović je istakao je osveštanje i buduća gradnja ove spomen-crkve očigledan primjer očuvanja naše tradicije, te se zahvalio porodici Vlajka Rabote na ideji i čvrstoj namjeri da na svom imanju gradi crkvu.

Slika

Foto: Katera

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da mu je veliko zadovoljstvo bilo prisustvovati osvještanju temelja spomen-crkve u Ćemanovićima, te dodao da crkva uvijek promijeni izgled jednog mjesta, te će tako Ćemanovići ubuduće biti prepoznatljivi po ovoj crkvi kada se izgradi.

Ćosić je dodao da zahvalan svim ljudima ovog kraja što su se danas na ovom mjestu okupili, podržali ovu ideju, te istakao da je po njihovim osmijesima stekao utisak da je gradnja ove spomen-crkve nešto čemu su uvijek težili.

Selo Ćemanovići nalazi se na oko 6,5 kilometara od centra Pala, podno planine Romanije, čuvene Novakove pećine, a u istom selu nalazi se i čuveni izvor planinske vode Careve vode.

U selu i okolini danas žive uglavnom Rabote, Gazivode, Jakovljevići, Cvjetkovići i druge familije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“ Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    4h 3m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    17h 0m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    15h 22m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    17h 36m
    3
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    22h 33m
    0