Митрополит Хризостом: Да се угледамо на примјер породице Работа

19.09.2021. 19:22
0
ИЗВОР: Катера

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење свештенства освештао је данас у паљанском селу Ћемановићи темеље спомен-цркве Чудо Светог архангела Михаила у Хони, чији ктитор је Влајко Работа из овог села.

Свечаном чину освећења темеља ове спомен-цркве присуствовао је велики број мјештана овог и других села у околини, пријатељи, комшије и родбина.

Митрополит Хризостом је поручио окупљенима да је идеја породице Работа била да подигне храм у овом селу који ће све сазивати на молитву и сабирати на јединство, у вјери и љубави, и свему што је добро.

- Градња цркве је велики и историјски догађај, то није само да градимо обичну грађевину, већ да градимо светињу Богу, светињу у којој ће се управо човјек посвећивати, да градимо цркве Божије, да се овдје излива благодат Божија на оне који се сабирају на молитву, који се причешћују, који се кају - рекао је митрополит Хризостом.

Слика

Фото: Катера

Он је рекао да се први пут на овом простору гради једна богомоља, која ће бити, не само понос и дика породице Работа, већ свих мјештана села Ћемановићи надомак Пала.

- Ево повода да се и други угледају како није довољно да имамо само један или два храма, који могу да напуне двије улице у граду, а да се онда питамо гдје ће остали народ да уђе за Божић, Васкрс, Светога Саву и друге велике празнике. Никад није довољно цркава, увијек је мало и недовољно, зато је ово примјер како се сви можемо угледати на породицу Работа - рекао је митрополит Хризостом.

Хризостом је нагласио да овај храм има и другу симболику, а то је чињеница што ће то бити спомен-храм свима онима који су положили своје животе за одбрану овог паљанског краја, који су погинули за Крст часни и слободу златну.

Син ктитора спомен-цркве, која ће бити посвећена Чуду Светог архангела Михаила у Хони Драгослав Работа рекао је новинарима да ће градња цркве почети на прољеће, те да је идеја да то буде црква-брвнара.

- Црква је посвећена црногорским војницима који су погинули у Првом свјетском рату бранећи народ, првенствено Ћемановића, који су се у то вријеме звали Шајновићи и село је тада бројало око 800 домаћинстава - каже Работа.

Он додаје да на њиховом имању, само неколико метара од мјеста гдје су подигнути темељи ове спомен-цркве, се налази заједничка гробница у којој су, према неким истраживањима, сахрањени посмртни остаци око десетак црногорских војника.

Слика

Фото: Катера

- Нисмо утврдили ко су људи, међутим након дужег трагања, дошли смо до списка свих људи који су погинули на подручју Гласинца и Пала, те на неки начин ову цркву посвећујемо свима њима, који су погинули бранећи ове крајеве и који су положили велику жртву - рекао је Работа.

Работа је додао да је црква посвећена Чуду Светог архангела Михаила по приједлогу и жељи Његове светости митрополита Хризостома.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да, без обзира гдје се српски народ налази, постоји трајна обавеза да се чува српска вјера, традиција и да градимо и подижемо храмове.

Југовић је истакао је освештање и будућа градња ове спомен-цркве очигледан примјер очувања наше традиције, те се захвалио породици Влајка Работе на идеји и чврстој намјери да на свом имању гради цркву.

Слика

Фото: Катера

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да му је велико задовољство било присуствовати освјештању темеља спомен-цркве у Ћемановићима, те додао да црква увијек промијени изглед једног мјеста, те ће тако Ћемановићи убудуће бити препознатљиви по овој цркви када се изгради.

Ћосић је додао да захвалан свим људима овог краја што су се данас на овом мјесту окупили, подржали ову идеју, те истакао да је по њиховим осмијесима стекао утисак да је градња ове спомен-цркве нешто чему су увијек тежили.

Село Ћемановићи налази се на око 6,5 километара од центра Пала, подно планине Романије, чувене Новакове пећине, а у истом селу налази се и чувени извор планинске воде Цареве воде.

У селу и околини данас живе углавном Работе, Газиводе, Јаковљевићи, Цвјетковићи и друге фамилије.

Коментари 0
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    23h 15m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    13h 30m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 5m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    11h 52m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    19h 3m
    0