Mitropolit Hrizostom: Skup u sjenci pokušaja otimanja Čajničkog jevanđelja

06.10.2023. 12:20
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom istakao je danas u Istočnom Sarajevu da se Treći naučni skup "Srpski srednjovjekovni spomenici iz Bosne i Huma–proučavanje Čajničkog jevanđelja" održava pod sjenkom pokušaja kvazinaučnika iz Federacije BiH /FBiH/ da se Čajničko jevanđelje otme iz miljea srpske srednjovjekovne kulture i pripiše nekoj nepostojećoj kulturi.

- Naučni skup održava se u sjenci onoga što je pokušano i što se pokušava iz naučnih krugova FBiH, a to je da se Čajničko jevanđelje prikaže kao takozvana bosanska knjiga. To nije nikakva `bosanska knjiga`, to je srpsko rukopisno jevanđelje koje je čuvano i sačuvano upravo u krugu Srpske pravoslavne crve /SPC/ i u Čajniču - istakao je mitropolit Hrizostom na otvaranju naučnog skupa.

On je podsjetio da su srpski narod i SPC možda i čitav vijek, a od polovine 20. vijeka posebno suočeni sa problemom i programom otimačine kulturnih dobara i kulture, navodeći da to nije slučaj jednog posebnog područja, nego svih gdje su živjeli ili sad u manjem broju žive Srbi.

- Mi kao SPC smo čuvari svega onoga što su naši preci stvarali i ostavili i zato sa zadovoljstvom moramo pokazati danas da smo u stanju i da hoćemo da branimo dalje naše svetinje i sve one vrijednosti koje su nam ostavili preci - poručio je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, SPC se uz borbu protiv otimačine srpskih svetinja i kulturnih dobara, neprestano bori i za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda od Hrvatske, preko Crne Gore, Sjeverne Makedonije do Kosova i Metohije, u čemu se ne smije zanemariti pomoć naučne zajednice.

Mitropolit dabrobosanski podsjetio je da se mnogi srpski srednjovjekovni rukopisi nalaze u bibliotekama širom Evrope, ali da ga ni Srbi niti SPC ne žele otuđiti.

- Ponosni smo što se naši rukopisi tamo nalaze i čuvaju i što su registrovani - istakao je vladika Hrizostom.

Kada je u pitanju Čajničko jevanđelje, mitropolit Hrizostom je rekao da je ono jedno od najbitnijih za srpski narod u BiH i Republici Srpskoj.

Navodeći da je, prema nekim naučnicima, Jevanđelje nastalo u srednjem vijeku baš na tlu BiH, mitropolit je rekao da treba imati u vidu da današnja BiH i srednjovjekovna Bosna nisu isto.

Zato je, prema njegovim riječima, današnji skup prilika da se počne duboka i duža priča o srednjovjekovnim spomenicima srpskog naroda u BiH.

Poručujući da je naum srpskog naroda i SPC da sačuvaju i odbrane srpsko kulturno blago gdje god da je, mitropolit Hrizostom je rekao da je bitno da se dokaže koliko je srpski narod bio značajan u srednjem vijeku na ovim prostorima.

- Oni koji nemaju svoju kulturu, a kako neki narod može biti srednjovjekovni ako nema svoje srednjovjekovne arhive, pokušavaju da otmu ono što je naše nacionalno i prikažu kao svoje. A mi kažemo: Vi pokažite šta je vaše, mi ćemo poštovati, ali morate poštovati ono što su srpski narod, SPC kroz vijekove stvarali, ne samo ovdje, nego svuda na Balkanu, od Svete gore do Beča - naglasio je mitropolit Hrizostom.

On je izrazio posebno zadovoljstvo što se naučni skup održava u Istočnom Sarajevu kako bi se potvrdio identitet srpskog naroda na ovom prostoru.

- Ovo je kulturološki i nacionalni srpski etnički prostor - zaključio je mitropolit Hrizostom i poželio uspješan rad naučnog skupa.

Treći naučni skup "Srpski srednjovjekovni spomenici iz Bosne i Huma – proučavanje Čajničkog jevanđelja" sa međunarodnim učešćem organizovali su Mitropolija dabrobosanska i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/.

Skup traje do nedjelje, 8. oktobra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Svijet je suštinski potrebno promijeniti Mitropolit Hrizostom: Svijet je suštinski potrebno promijeniti
Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    6h 41m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    6h 23m
    0
  • Naoružani napadači usred dana ubili misicu Ekvadora
    23h 51m
    0
  • Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
    20h 58m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    7h 17m
    1