Mitropolit Hrizostom: Slika sarajevske golgote skoro istovjetna albanskoj

16.03.2022. 14:14
2
IZVOR: SRNA

Slika sarajevske golgote skoro je pa istovjetna slici albanske golgote, istakao je danas Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom nakon pomena na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu za poginule srpske borce, povodom obilježavanja 26 godina od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba.

Mitropolit je rekao da na "Malom Zejtinliku" počivaju oni koji su se borili za slobodu, mir i jedinstvo srpskog naroda i da im zato i priliči da počivaju tu u miru.

Vladika je podsjetio na tešku sliku 1996. godine izmiještanje sarajevskih Srba iz rodnih sela i zavičaja.

- Slika sarajevske golgote je skoro pa istovjetna slici albanske golgote, kada se srpska vojska sa svojim narodom povlačila preko albanskih gudura sve do Jonskog mora da bi stigli na ostrvo slobode Krf - rekao je mitropolit.

Dabrobosanski mitropolit naveo je da su se i ovi srpski borci koji počivaju na "Malom Zejtinliku" borili, kao i njihovi očevi, djedovi i pradjedovi da žive u slobodi.

- Danas se za njih molimo Bogu, da Gospod njihove žrtve i njihova stradanja blagoslovi. I isto tako, žrtve svih vas koji zajedno sa njima stradavate i sjećate se svake godine i svakog pomena na ovom "Malom Zejtinliku" - rekao je mitropolit Hrizostom.

Egzodus 120.000 Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet podijeljeno između Republike Srpske i FBiH, gdje su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Srpski borci zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske, odbranili domove, a onda su Ilijaš, Grbavica, Ilidža, Rajlovac, Hadžići, Mrkovići, Nahorevo i druga naselja, prema Dejtonskom sporazumu, pripala FBiH.

Bježeći iz svojih kuća i sa imanja sarajevski Srbi su ponijeli samo najneophodnije stvari, a mnogi su se odlučili da premjeste posmrtne ostatke članova svojih porodica.

Vojničko spomen-groblje na Sokocu nastalo je u januaru 1996. godine i u njemu su sahranjeni posmrtni ostaci oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.

U okviru obilježavanja 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba sinoć je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održana akademija pod nazivom "Sloboda kroz golgotu", kao i izložba fotografija.

Višednevni program obilježavanja 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Srpcici 16.03.2022. 20:19
    Napravili smo svoje Sarajevo a dopustili smo da oni koju su nas ubijali,protjerali se slobodno setaju nasim Istocnim Sarajevom,masovno se naseljavaju i vec bahate ,cime mi Srbi sebe ponovo, zbog vlastite nepromisljenosti, dovodimo u situaciju da nam se sve ono sto smo dozivjeli od 1992 do 1996 godine opet dogodi.Da li to iko od odgovornih za koje glasamo na izborima uopste vidi!?
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 16.03.2022. 19:44
    Sada nazalost imamo situaciju da ti koji su ratovali protiv Srba, koji su Srbe protjerali iz Sarajeva I koji prema Srbima pokazuju neskrivenu mrznju dolaze u Srpsko Sarajevo I masovno kupuju stanove sto je po Srpski narod pogubno.Strasno je to sto nam se ponovo moze dogoditi egzodus.
Povezane vijesti
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    20h 25m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    23h 49m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    10h 55m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    19h 18m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    10h 36m
    0